Zeljanica, ili obična, klasična zeljanica, stari, tradicionalni, domaći recept. Kore, sir, španat ili kopriva. Šta imate i šta više volite.

Sastojci:

  • 500 g debelih kora za gibanicu,
  • 500 g španata,
  • 1 vezica sremuša,
  • 500 g sitnog sira,
  • so,
  • ulje.

Napomena:

Kao što rekoh, umesto španata možete koristiti blitvu, koprivu ili zelje. Ako nije sezona sremuša koristite mladi ili stari beli luk.

Priprema:

Španat skuvajte i ostavite da se prohladi i ocedi od vode. Sremuš sitno iseckajte. Oceđen španat  i sremuš izmešajte sa sirom i posolite. U zavisnosti od toga koliko je sir slan, možda vam i neće trebati dodatna so - probajte pa procenite.

pita zeljanica 1

U okruglu tepsiju (ili još bolje u modlu za tortu) premazanu uljem, ređajte koru jednu po jednu i svaku koru premažite uljem. Kada poslažete sve kore osim jedne stavite španat sa sirom. Krajeve kora, koje vire iz tepsije, preklopite ka unutrašnjosti i na kraju stavite i onu poslednju preostalu koru kako biste sve lepo ušuškali i pokrili.

Umotanu pitu još jednom premažite uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 30 minuta ili dok ne dobije zlatno žutu koricu.

pita zeljanica 7

pita zeljanica 9

pita zeljanica 13

zeljanica 15

zeljanica 19

zeljanica 27

zeljanica 30

U zavisnosti od sira koji koristite, da li je sir masniji ili posniji, da li ima manje ili više surutke, koliko ste ocedili španat, pita može biti manje ili više sočna. Na kraju krajeva i vi sami odredite da li volite suvlju ili sočniju pitu. Ukoliko je sir suv i nemastan, ukoliko je španat dobro oceđen ili ako rešite da stavite presan španat, onda možete zajedno sa uljem kore premazivati i mineralnom vodom (iliti vodom sa mehurićima), samo vodite računa da u tome ne preterate, da zeljanica ne bi na kraju ispala previše tečna.

Podelite na društvenim mrežama