Zelene špecle sa sremušem su nadogradnja običnih klasičnih špecli (kako se prave špecle). Umesto sremuša, možete koristiti i španat, blitvu, koprivu, zelena perca mladog luka, ili neko drugo lisnato povrće ili biljke koje više volite.

Sastojci:

  • 1 vezica sremuša,
  • 2 jajeta,
  • 4-5 kašika oštrog belog brašna (ili mešavinu 2 kašike mekog belog i 2 kašike griza)
  • 200 g sira,
  • malo soli.

Napomena:

Količinu prilagodite broju osoba za koje kuvate, a otprilike po osobi je potrebno 1 jaje. U zavisnosti od veličine jaja, količine samlevenog bilja i vode u njemu, koliko brašno upija, može vam biti potrebno i manje ili više brašna. A to opet znači da u tečne sastojke postepeno dodajete brašno jednu po jednu kašiku. Krajnje testo treba da bude srednje gusto, toliko da može da prolazi kroz rešetku: mnogo ređe nego za rezance, a dosta gušće nego za palačinke. Koristite sir koji vi najviše volite.

Priprema:

U blender stavite opran sremuš (ili neko drugo zeleno bilje po vašem izboru - španat, bosiljak, peršun, celer,...) i sitno ga sameljite. Dodajte jaja i so, izmešajte i postepeno dodajte brašno. Napravljeno testo preručite u činiju.

U šerpi zagrejte posoljenu vodu do ključanja.

Preko šerpe stavite cetku sa većim rupama i polako jednu po jednu kašiku, protisnite napravljeno testo za špecle. Kada potrošite svo testo, ugasite ringlu, sklonite cetku i ako su špecle isplivale na površuinu (a sigurno jesu), procedite ih i prespite u tiganj sa malo putera (ili ulja). Izmešajte ih i dalje koristite kao i bilo koju drugu testeninu.

Idelane su kao i obične špecle sa slaninom ili samo sa sirom i prženim lukom... podrazumeva se i da su odličan dodatak gulašima i paprikašima.

zelene specle od sremusa

Bärlauchspätzle

zelene specle od sremusa 5

Podelite na društvenim mrežama