Kao prvo i kao aksiom: vrganj ne može da se poredi ni sa jednom drugom gljivom. Ne zovu ga bez razloga kraljem gljiva. Ali, ako se ipak ne slažete sa ovom konstatacijom, mogu da je proširim tako što ću reći da jedino možda lisičarke mogu da se uvrste u njegovu kategoriju. Ako je vrganj kralj, lisičarke su kraljice. Sve ostale gljive su ili suviše "jake" (ukusom i mirisom podsećaju na plesanj, zemlju ili nešto neodređeno), ili su pak "neutralne" tj. bez nekog specifičnog ukusa i mirisa. Vrganj je, nasuprot nežnim i blagim lisičarkama, intenzivnog, ali očaravajuće zanosnog mirisa. Ukus... stvarno ne mogu da ga uporedim sa nečim drugim, jer je naprosto jedinstven. Bez obzira da li je ovo krajnje subjektivno ili sasvim objektivno mišljenje, moram još da kažem da je kombinacija vrganja i sira nešto što spada u hranu u kojoj uživaju sva čula, a još kad im se dodaju blago biberaste lisičarke...

  • 100 g svežih lisičarki,
  • 100 g svežeg vrganja,
  • 1 čen belog luka (ili pola mladog belog luka isečenog na 2-3 krupnija komada),
  • kašikica putera,
  • kašika maslinovog ulja,
  • so i biber po ukusu.

Za sos od sira:

  • 2 dl neutralne pavlake za kuvanje,
  • po 50 g sira: parmezana i fete (ili nekog drugog masnijeg sira koji se dobro topi, a da nema previše jak miris)
  • par listova svežeg bosiljka.

Priprema:

Gljive propržite  na masnoći nekih desetak minuta. Ubacite beli luk, posolite i dobro pobiberite (vrganji i sveže mleveni biber se odlično slažu). Dodajte narendani ili na sitne kocke iseckan sir i pavlaku. Sve mešajte dok se sir ne rastopi, a na samom kraju kuvanja ubacite iseckani sveži bosiljak.

Sve u svemu, za pripremu ovog jela je potrebno nekih dvadesetak minuta.

Ovakav sos najbolje ide uz njoke od krompira, ali može da služi i kao preliv bilo kojoj drugoj barenoj testenini. Ali, ako ste "kratki" s vremenom, uz ovaj sos, čak i prženice (tost) od starog hleba, natrljane belim lukom su prava gozba.

Verujte mi da je ukus ovih gljiva i topli sir raj za nepce, nešto što se teško može opisati, a da bi se verno dočaralo. Najbliži opis mirisa bi možda bio poređenje sa nekom "stoletnom" šumom i njenim mirisom (miris svežeg vrganja mene podseća na miris šume). A ukus... hmmm da li sam već rekla da nemam sa čime da ga uporedim :)

vrganj u sosu od sira

vrganj u sosu od sira1

Podelite na društvenim mrežama