Vanilice sa orasima, stari, domaći, jednostavni recept, za koji sam ubeđena da svako ima neku svoju najbolju verziju, u stvari, svi mi imamo neki "bakin" ili najbolji recept. Iako sam ranije objavila Milkin recept za vanilice, ovaj je nešto malo drugačiji.

Teško mi je da napišem mere, jer sve stare recepte koje imam zapisane u jednoj sveščici se svode na šake ili šolje i kašike. Ali, svakako ta količina koja staje u kašike može da se izmeri i na vagi, pa na osnovu takvih mera i recept:

  • 500 g brašna,
  • 250 g masti,
  • 1 jaje,
  • 1 žumance,
  • 200 g šećera,
  • 150 g oraha,
  • 2 kesice vanil šećera,
  • 1 limun.

Za premazivanje pekmez od kajsija.

Napomena:

Umesto masti možete koristiti i margarin ili neku drugu masnoću, ali to onda nisu prave, starinske vanilice. Mast je ono što vanilice čini tako prhkim i u ustima lako topljivim. Osim toga, možete koristiti i neki drugi pekmez osim od kajsija, ali to takođe neće biti ukus starinskih vanilica.

Priprema:

U činiji penasto umutite mast i šećer. Dodajte vanil šećer, jaja, koricu i sok limuna, orahe i brašno. Sve promešajte i istresite na radnu površinu. Dobro izmešajte rukama i formirajte testo u oblik lopte (ili makar u neki oblik koji liči na loptu). Ako vam se učini da je testo tvrdo i da se rasipa, dodajte po potrebi mleko, dok ne dobijete testo koje možete razvući oklagijom. Tako umešeno testo za vanilice, ostavite na hladnom mestu jedan sat da se dobro ohladi i očvrsne.

Ohlađeno testo razvucite oklagijom na debljinu pola santimetra (otprilike). Modlicama vadite vanilice.

Slažite u tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 180-200°C 10-15 minuta. Vodite računa da se ne prepeku, jer vanilice treba da ostanu što svetlije. Temperaturu i dužinu pečenja morate prilagoditi vašoj rerni. Možda će vama biti previsoka temperatura tih 200°C, ali rerna mog šporeta ima neku svoju "logiku" i radi kako ona hoće, kad hoće. Srećom, kroz staklo mogu da virim i kontrolišem nivo pečenosti.

Pečene vanilice, još dok su tople, spajajte tako što ćete jednu polovinu premazati pekmezom i poklopiti drugom polovinom. Kada se malo prohlade uvaljajte ih u mnogo prah šećera.

vanilice 16

vanilice 5

vanilice pin

Podelite na društvenim mrežama