Zahvaljujući ovom blogu, internetu i naročito "fejsu", upoznala sam jednu divnu ženu, za koju se ispostavila da imamo neka slična interesovanja, misli, sličan muzički ukus i neko slično viđenje odnosa prema životu i onome što nas okružuje. Koliko god nekima internet bio nužno zlo, ili mesto prepuno raznoraznih negativnih i "hejterskih" likova, isto tako je mesto gde možete pronaći dobre, pozitivne ljude koje možda u realnom životu ne biste nikada sreli.

Milku Adžić sam upoznala preko grupe o gljivama na fejsu. Malo po malo, reč po reč i počelo je da se razvija jedno lepo internet prijateljstvo. Naravno, gde su dve žene, tu mora između svega ostalog, biti i reči o hrani. A kada je o hrani reč, onda mora da "padne" i po koji recept.

Prvi recept koji mi je Milka poslala je bio pita sa gljivama (od domaćeg razvlačenog testa), a ovoga puta sledi recept za Milkine vanilice, a nakon toga i priča o Vunilicama.

vanilice1

Kako se prave vanilice?

  • 1/2 kg svinjske masti umutiti sa
  • 150g šećera,
  • dodati 2 cela jaja, 2 živa i 2 kuvana propasirana (na cediljku) žumanca,
  • 150 g mlevenih oraha i
  • 100h mlevenih lešnika.

Zamesiti sa oko 1kg brašna. Testo razvaljati, vaditi modlicom i peći kratko (na plehu obloženom pek papirom, u rerni zagrejanoj na 200°C) kratko, da se ne prepeku, tj. da ostanu bele.

Ohlađene sastavljati pekmezom od kajsija i uvaljati u šećer u prahu pomešanim sa vanilom.


vuniliceA šta su Vunilice?

Vunilice su takođe slatke, fine, tople Milkine rukotvorine: odevni predmeti štrikani ili heklani od vune ili pamučnog konca. Nisu to oni standardni, klasični zlatiborski džemperi ili čarape. Ovo je nešto potpuno drugačije, nešto za šta je potrebna ideja, volja i pogotovo znanje da se tako nešto napravi.

Iskreno se nadam da će ova Milkina ideja zaživeti i da će se, makar malim koracima, konačno nešto promeniti u onoj klasičnoj ponudi "domaće radinosti" Zlatiborskih suvenira.

Podelite na društvenim mrežama