Užička komplet lepinja ili gastronomski hedonistički užitak koji potiče iz Užica (ili okoline). Recept za ovu komplet lepinju sam dobila od Milke Adžić, koja je ujedno i administrator grupe Koja je ovo gljiva. A što je najbolje od svega, nije samo da sam dobila recept, nego sam i jela to što je ona pravila, počevši od domaće lepinje, pa nadalje.

Sastojci po osobi:

  • 1 lepinja koja ne treba da bude sveža, najbolje su one "od juče",
  • 2-3 pune kašike pretopa,
  • 1 jaje,
  • 2 kašike starog kajmaka (obavezan je stari kajmak, ne mladi).

Veličina lepinje? Sad kad bih rekla da su to lepinje za 10 ćevapa, kod Užičana bi to bilo veličine jednog ovećeg tanjira, ali mislim da je uobičajeno nekih 10-15 cm u prečniku.

Kao prvo i osnovno bez čega se komplet lepinja ne može nazvati kompletom je pretop! Šta je pretop?

Naziv koji se koristi u užičkom kraju za nešto što mi ostali zovemo moča (možda i nekako drugačije), tj. ono što ostaje u tepsiji posle pečenja prasića, jagnjića ili drugih mladunaca jestivih domaćih životinja. Nije to samo masnoća, mada je ima najviše, to je i sok od mesa koji ima specfičan ukus i miris u zavisnosti od toga šta se peklo u tepsiji.

Ako nemate pretop, nemate ni komplet lepinju!

Bez pretopa možete napraviti "samo" lepinju sa kajmakom i jajima, što ne može da se nazove kompletom. Još jedna napomena vezana za pretop je da je on veoma slan (što znate i sami ako ste ikada umakali hleb u moču od pečenja), tako da vam za ovaj recept so nije potrebna, pogotovo ako uzmete u obzir i da je stari kajmak obično veoma slan.

Priprema:

Dakle, odsecite gornji deo lepinje. Lepinja ne treba da bude isečena na polovinu, nego da taj gornji deo posluži kao poklopac.

U veći deo lepinje, ako je potrebno izvadite sredinu, stavite kajmak i jaje, promešajte i samo malo umočite onaj manji deo i stavite pored većeg dela u tepsiju. Postupak ponovite za svaku lepinju, koliko god da ih spremate.

milkina-komplet-lepinja

Lepinje pecite u rerni zagrejanoj na 220-250°C oko 10 minuta. Zašto kažem "oko"? Zato što vreme pečenja zavisi od toga da li volite žitkiju sredinu, ili volite da korica lepinje bude baš reš pečena. U svakom slučaju, sredina tj. kajmak i jaja ne treba da budu prepečeni. Što se mene tiče dovoljno je da se sve samo malo zapeče, tek toliko da jaje ne ostane baš sasvim presno.

Pečenu lepinju odmah zalijte otopljenim pretopom i poklopite onim manjim, gornjim delom lepinje. Taj gornji, krckavi deo lepinje treba da vam posluži za umakanje u rastopljenu sredinu sa kajmakom, jajima i pretopom,... ono kad vam mast curi niz bradu i kada svaki zalogaj vuče za sobom još dva i tako dok vam ne pozli, ili dok sami sebe čvrstom voljom i karakterom ne ubedite kada da stanete (eh da imam takav karakter, gde bi mi bio kraj...)

Najbolje je da pečenu komplet lepinju, pre nego što je iznesete na sto, ostavite par minuta da malo "dane", tj. da se malo prohladi kako ne bi bila previše vrela.

Idealni prilog uz ovo jelo je kiselo mleko, još ako je domaće...  Ali može da posluži i jogurt, nije loše ni pivo... Osim toga, kao salata odličan je sveži paradajz sa malo belog luka ;)

komplet-lepinja1

P.S.

Moram da dodam još nešto, u Užicu nisam primetila debele ljude. Pretpostavljam da je to posledica geografskog položaja ovog grada, jer u Užicu teško da ćete naići na više od par kvadratnih metara ravnog tla. Skoro ceo grad je u brdu. Lako je "skotrljati" se u podnožje, ali veoma je teško nositi višak kilograma "uzbrdo". Izgleda da je čak i samo to nošenje sopstvene težine dovoljno da se potroše kalorije unete hranom kao što je ova komplet lepinja. ;)

Podelite na društvenim mrežama