Svinjske nogice ili svinjski papci u saftu su jeftino i jednostavno jelo koje mnogi smatraju posebnom poslasticom. Ukratko, jelo na koje retko ko ostaje ravnodušan - ili ih volite ili ne. A za prave gurmane nema boljeg jela od kuvanih, mekih, lepljivih svinjskih nogica u saftu (osim možda škembića u saftu).

Potrebni sastojci (za 2 osobe):

  • 2 svinjska papka (isečena),
  • 2 glavice crnog luka (srednje veličine),
  • 2 kašike aleve paprike (slatke ili ljute po ukusu),
  • 2-3 lista lorbera,
  • 1/2 kašike masti,
  • biber, so.

Napomena:

Kada pravite ovo jelo najvažnije je da kupite papke dobro očišćene, "izdepilirane" i "pedikirane". Niko ne voli dlakave noge sa ružnim noktima. Obavezno pre kuvanja nogice dobro operite, a možete ih čak i prokuvati desetak minuta pre dalje pripreme (ne može da škodi).

Iako papke u saftu možete skuvati i u ekspres loncu za manje od sat vremena, mislim da su ipak bolji kada se krčkaju dugo i lagano na nižoj temperaturi. Ako imate "slow cooker" ili tzv. krčko, to je idealan aparat za ovu vrstu hrane. Ali ako ga nemate možete kuvati i u običnoj šerpi s poklopcem, na najnižoj temperaturi ringle, uz obavezno proveravanje i dodavanje tečnosti kako jelo ne bi zagorelo.

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i propržite u šerpi na masti. Kada luk omekša dodajte crvenu mlevenu papriku, mleveni biber i so. Nalijte sa otprilike 3 dl vode, promešajte i dodajte isečene svinjske papke. Po potrebi dolijte vode koliko je potrebno da tečnost prekrije nogice.

Ako kuvate u krčku poklopite i kuvajte najmanje 6 sati, a možete ih kuvati i duže. Zašto to kažem? Prednost ovakvih kuhinjskih uređaja za sporo kuvanje je u tome što ručak možete pristaviti ujutru pre nego što krenete na posao i da vas gotov ručak sačeka kada se s posla vratite.

Drugi način pripreme je da sve kuvate u ekspres loncu, pod pritiskom što znatno skraćuje vreme pripreme. Kuvanje u ekspres loncu ne treba da traje duže od 40-45 minuta.

Ako kuvate u kotliću ili klasičnoj šerpi s poklopcem, treba da kuvate na nižoj temperaturi, a zbog isparavanja tečnosti prilikom kuvanja, jelo morate mešati i po potrebi dodavati vode, kako ne bi zagorelo.

Skuvane nogice tj. svinjske papke poslužite uz prilog po vašem izboru: rezance ili bilo koju drugu testeninu, pire krompir, palentu,...

nogice u saftu 2

nogice u saftu 8

Podelite na društvenim mrežama