Hrana izrazito plave boje u prirodi i ne postoji, postoji nešto između plave i ljubičaste. I ta boja ponekad deluje kao "teget crna". Voće i povrće u ovoj plavo-ljubičastoj boji su šljive (sveže ili suve), patlidžan, tamne smokve, ljubičasti krompir, ljubičasta šargarepa, ljubičasti bosiljak, cvet lavande, crno grožđe, mak, kupine, borovnice,... a-ha!

Kad se spomenu borovnice, odmah se setim da nutricionisti kažu da su borovnice pune antioksidanata (kako se kaže oksidanaSa ili oksidanaTa?), koji smanjuju rizik od nastanka raka ili srčanih oboljenja, usporavaju starenje i poboljšavaju koncentraciju, a to onda važi i za drugu plavo-ljubičastu hranu.

U ovu grupu namirnica spadaju i tzv. plave ribe kao što je recimo skuša ili sardina. Šta tek reći za vino, od tamnog grožđa, nektar antičkih bogova?

Plava kao hladna boja i jedna od tri osnovne boje spektra (pored crvene i žute). Boja koja nas uglavnom asocira na more, nebo ili plavičastu izmaglicu "udaljenih planina"...

Psiholozi i tumači boja kažu da plava izaziva suprotan efekat od crvene boje: smiruje i opušta, ali i da plava boja umanjuje apetit, za razliku od narandžaste!

Obratite pažnju, pogledajte oko sebe i primetićete da je plava boja najčešće korišćena boja u industrijsko-korporativnom dizajnu, baš kao što je u tamno plava uobičajena boja poslovnog odevanja. Zašto? Zato što plava boja simboliše pouzdanost, poverenje, smirenost, sigurnost, profesionalizam,... takođe u svakodnevnom životu uobičajena "boja za dečake".

Ljubičasta boja (mešavina plave i crvene) po psiholozima, zbog svoje retke zastupljenosti u prirodi, simbolizuje jedinstvenost, moć, "kraljevsku" boju, ambicioznost, mudrost... Svetla ljubičasta, odnosno roza boja, je uobičajena za "devojčice". Ne znam odakle te podele boja ma "muške" i "ženske"?!

Verovali nutricionistima i psiholozima ili ne, bila to istina ili ne - nije ni bitno kad je ovo grupa hrane u koju spada crno vino! A zna se da je u vinu istina, i to bez obzira da li je ono belo, crno ili crveno.

Neki od recepata sa plavo-ljubičastim namirnicama:

Pašteta od maslina

pasta od maslina i badema4

Punjeni patlidžan

patlidzan tanjir

Čorba od ljubičastog kupusa

corba od crvenog kupusa 1

Njoke od ljubičastog batata

njoke od ljubicastog batata 7

Sarma od ljubičastog kupusa

sarma od crvenog kupusa 13

Ljubičasti kupus sa jabukama

ljubicasti kupus sa jabukom 5

Salata od pečene skuše

salata od pecene skuse1

Gomboce sa šljivama

sljive u testu

Pekmez od šljiva

pekmez od sljiva

Pekmez od ploda zove

zova plod

Kolač sa smokvama i vinom

kolac sa smokvama

Rezanci s makom
rezanci s makom

Kuvano vino

kuvano vino

Podelite na društvenim mrežama