Suve šljive u slanini ili bombone od šljiva u omotaču od slanine. Svejedno da li ih pečete na roštilju, u tiganju ili u rerni električnog šporeta, za mene su ove bombone jedno od najboljih jela.

Za ovo jelo nema ispravne količine namirnica jer postoje samo 2 potrebna jestiva sastojka:

  • suve šljive,
  • tanko isečeni režnjevi slanine (tzv. slajsovana slanina),
  • treći, ali nejestivi, sastojak su čačkalice.

Napomena:

Koliko šljiva i koliko slanine? Za 250 g suvih šljiva potrebno je otprilike 100 g slanine, pod uslovom da je ona tanko sečena i da od jednog parčeta slanine možete umotati 2-3 šljive.

Nadogradnja ovog recepta bi bila da u sredinu šljive, gde je bila koštica, stavite komadić sira, badem ili orah, parčence ljute paprike, ili nešto sasvim deseto. Za mene su suve šljive i slanina, bez ikakvih drugih dodataka, apsolutno najbolja simbioza flore i faune (bolja čak i od sarme).

Priprema:

Svaku šljivu umotajte u tanki režan slanine i zakačite čačkalicom ili umotane šljive slažite po nekoliko na štapić za ražnjiće. Ovo drugo je mnogo praktičnije ako pripremate za veće društvo jer ćete tako na roštilju lakše ispeći veću količinu šljiva u slanini. Ukoliko pečete na roštilju, ove ražnjiće stavite na ivicu roštilja da se slanina polako topi i da mast koja curi ne stvara plamen od žara.Suve šljive u slanini su skoro pa obevezne za roštiljanje u većem društvu. Budite sigurni da im niko neće odoleti, čak bi se i vegani pokolebali.

Ako pečete u tiganju, koristite tiganj za koji vam nije potrebna dodatna masnoća. Lagano zagrevajte tiganj zajedno sa šljivama u slanini. Pecite na srednjoj temperaturi dok se slanina ne istopi.

Ako pečete u rerni, rernu prvo zagrejte na 250°C. Ražnjiće sa suvim šljivama islaninom poslažite u tepsiju i stavite u zagrejanu rernu. Pecite na istoj temperaturi 10-15 minuta ili dok se slanina ne istopi i ne postane krckava.

Ono što se kod nas pokazalo kao pravilo, to je da koliko god da pripremim ovih "bombona" uvek će prve nestati. Bez obzira da li ćete ih poslužiti kao predjelo, prilog (uz kiseli kupus ide odlično) ili glavno jelo, pa čak i desert..

Napomena 2:

Umesto suvih šljiva možete umotati i suve kajsije, ili smokve, ili urme,  takođe su pravi delikates.

suve sljive u slanini 2

suve sljive u slanini 4

suve sljive u slanini pin

Podelite na društvenim mrežama