Šufnudle, valjuške, njoke,... mogu se pripremati u slanim ili slatkim kombinacijama. U svakom slučaju testo se pravi na isti način, bar ga ja tako pravim, jer da li će biti slani ili slatki zavisi od toga sa čime ćete ih poslužiti. 

Kad kažem šufnudle, uz njih moram da spomenem i  gomboce ili knedle - prave se od istog testa, samo je oblik različit. Gomboce takođe mogu da budu u slanim ili slatkim varijantama, sa različitim punjenima. I knedle i valjuške možete uvaljati u prezlu, orahe ili mak,... razlika je samo u punjenju: gomboce se pune, šufnudle ne.

Testo, odnosno recept za šufnudle i gomboce je isti kao i za njoke:

  • 1 kg krompira,
  • 1/2 kg brašna,
  • 1 jaje,
  • malo soli.

Priprema:

Prvo skuvate krompir u ljusci, a kuvanog ga ispasirate kao za pire. Dodate brašno i jedno jaje, malo se posolite i sve se dobro umesite. Testo ne sme da bude previše tvrdo.  Od testa oblikujete dugačak valjak debljine prsta (ili više manjih u zavisnosti od radne površine u vašoj kuhinji). Sečete komade dužine od 3-4 cm.

U odgovarajuću posudu sipajte vodu sa kašikicom soli i stavite na šporet da provri. U provrelu vodu ubacite napravljene šufnudle i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Kuvane ih procedite i ubacite u činiju sa mlevenim makom i šećerom, ili mlevenim orasima i šećerom, ili u tiganj sa proprženom prezlom.... po vašem izboru.

Za mene uz šufnudle (bile one s makom, orasima ili prezlom) ide pekmez od šljiva ili ljuti pekmez od višanja ili pekmez od kajsija...

sufnudle sa makom 5

sufnudle sa makom 5

sufnudle sa makom 7

Podelite na društvenim mrežama