Starinske, prhke, slatke kiflice, punjene pekmezom su recept iz sveski naših baka, mama, tetaka i ostale bliže i dalje rodbine, i sigurna sam da svako ima negde zapisanu bar jednu od varijanti ovih kiflica. Karakteristično za ove kiflice je da se one prave s masti, baš kao i starinske vanilice.

Sastojci:

  • 3 šolje brašna,
  • 1 šolja masti,
  • 3 kašike šećera,
  • 1 vanil šećer,
  • 1 prašak za pecivo,
  • na vrh noža soli,
  • 1 šolja mleka,
  • pekmez od šljiva (ili kajsija).

Napomena:

Kao i svi starinski kolači, mere su bez vage, odnosno mere su na šolje. Šolja je obična, za čaj od 2-2,5 dl. U zavisnosti od veličine šolje možete dobiti koju kiflicu manje ili više.

Mleko dodajte na kraju postepeno u testo po potrebi. Možda će vam biti dovoljno i manje od šolje mleka. Ako želite umesto masti možete koristiti i margarin. Margarin i nije baš po babinom receptu, ali ga koristite ako želite posno ili vegansko-vegetarijansko jelo. Kiflice će u tom slučaju biti čvršće i žilavije. One sa mašću i mlekom se tope u ustima.

Druga stvar koje se ja sećam, da su ove kiflice obavezno bile punjene klasičnim pekmezom od šljiva, ali ja sam ovaj put koristila ljuti ekmez od šljiva sa čokoladom. Ali, ako vi želite punite ih bilo kojim drugim pekmezom ili makom, nutelom, čokoladom, orasima,... pustite mašti i ukusu na volju. 

Priprema:

U dubljoj posudi izmešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte mast i utrljajte je rukama da dobijete mrvičastu smesu. Dodajte, šećer, vanil šećer ipostepeno dodajte mleko da možete da umesite čvrsto testo. Šolja mleka bi trebala da bude dovoljna, ali ako vam se učini da je testo suvo (zavisi koliko brašno upije) dodajte po potrebi.

Umešeno testo umotajte u najlonsku foliju i ostavite preko noći u frižideru da se dobro ohladi. Ako želite testo možete napraviti i dosta ranije i ostaviti ga u zamrzivač. Izvadite ga da se odmrzne dan pre nego što budete želeli da pravite kiflice.

Poenta je da testo pre razvijanja i pečenja bude što čvršće i hladno.

Testo podelite na 4-5 jufki (u zavisnosti da li želite sitnije ili krupnije kiflice).

Svaku jufku razvucite u krug debljine par milimetara, što tanje to bolje. Krug od testa podelite na 12 delova.

Na širi deo, svakog trougla od testa, stavite po kašikicu ili 1/2 kašikice pekmeza. Umotajte svaki deo u kiflicu i slažite u pleh sa pek papirom. Da vam ne bi iscurio prilikom motanja i pečenja, koristite gušći pekmez.

kiflice sa pekmezom

kiflice sa pekmezom

Rernu ugrejte na 180-200°C (u zavisnosti od toga kako vam rerna radi). Pleh sa kiflicama stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 15 minuta dok kiflice ne počnu da žute. Trebale bi da ostanu što bleđe.

Ispečene kiflice, kada se malo prohlade uvaljajte ili pospite prah šećerom. Da li treba da vam kažem da lako možete da ispečete jezik vrelim pekmezom, ako ne sačekate da se ohlade dovoljno?

Teorijski ove kiflice mogu da stoje dosta dugo, ali to je mit. Starinske kiflice u praksi nikako ne mogu dugo da stoje, ne mogu da se pokvare, jer vrlo brzo nestaju.

kiflice sa pekmezom 4

Podelite na društvenim mrežama