Cepkana svinjetina ili "pulled pork". Priča o sporom kuvanju, krčkanju, dinstanju, pečenju, mesu pripremljenom u električnom loncu,  a sve nešto kao "meso ispod sača".

Sporo kuvanje u loncu ne može baš da zameni sač, ali može da liči (već sam pisala o mesu pečenom u rerni kao ispod sača). Za to je razlog sasvim jednostavan, osnovni miris i ukus sača je miris vatre i ukus pečenog mesa i povrća koje kao i meso sa roštilja i vatre teško da možete zameniti nekim drugim načinom. Mirise dima donekle možete simulirati dodavanjem dimljenog mesa, peći povrće i meso bez dodatne masnoće možete u svakom gril tiganju. Dugim, sporim kuvanjem ili dinstanjem možete i od suvog i tvrdog mesa napraviti ne samo jestivo, nego čak i dobro i ukusno jelo.

Sledeća bitna stvar je dobar izbor i vrsta mesa koje ćete koristiti. Zna se da od krmenadle teško da možete dobiti sočno i meko meso, ali i tu ima "kvaka". Ovim načinom dugog i sporog kuvanja na niskoj temperaturi i krmenadla može da bude meka i sočna, toliko sočna da vam ne treba nož za sečenje, možete je cepkati prstima ili ipak bolje, viljuškama ili kašikama. Ali za puni efekat dugog i sporog kuvanja najbolje je neko malo "prošarano" meso (vrat, butkica ili plećka, bataci ili karabataci).

mekano meso

mekano meso 3

mekano meso 4

mekano meso 5

gorenjeSastojci:

  • 1 kg mesa u komadu,
  • 1-2 kašike ulja (ili malo masti),
  • 2 dl piva (po vašem izboru),
  • 1 sveži paradajz,
  • 1 sveža paprika (slatka ili ljuta po ukusu)
  • 1 kašikica soli,
  • 1 kašikica mlevenog bibera,
  • mešavina začina: origano, korijander, tucana ljuta paprika, kumin.

U manju posudu stavite so, biber i začine. Sve izmešajte i utrljajte u meso. U vrelom tiganju, na jakoj vatri i na malo masnoće, zapecite meso sa svih strana. Prebacite meso u lonac, a u tiganj sipajte čašu vode i promešajte da se otopi ono što je ostalo na dnu tiganja. Zašto ovo raditi? Zato što u "krčku" ili "multikukeru" ili ekspres loncu jelo jelo bude kuvano ali ne i pečeno, da biste dobili aromu pečenja dodajte taj "talog" iz tiganja kojim ćete poboljšati ukus celom jelu. U lonac sa ovom tečnošću dodajte, isečen paradajz, papriku i pivo. Poklopite i krčkajte na programu za sporo kuvanje 4-5 sati.

Ako kuvate u ekspres loncu onda je dovoljno 30-45 minuta kuvanja na nižoj temperaturi (dužina kuvanja zavisi od vrste i količine mesa).

Ako pečete meso u vatrostalnoj posudi u rerni, onda sve dobro umotajte u aluminijumsku foliju i pecite u rerni na 150°C najmanje 2 sata (opet dužina kuvanja zavisi od vrste mesa - piletina nakraće, govedina najduže).

Dok se meso kuva imate vremena da pripremite priloge i salate. Prilozi mogu biti: urnebes salata, ili kiselikrastavaci, ajvar, sveža zelena salata ili salata sa kupusom i šargarepom, ili salata od pasulja, paradajza,... ograničeni ste jedino vašom maštom i ukusom i onim što imate pri ruci.

Skuvano meso izvadite na dasku za sečenje. Uz pomoć dve viljuške ili noža, razdvajajte mesto na vlakna, iscepkajte ga ili ga samo nasecite ako vam je tako zgodnije. Iscepkana vlakna mesa vratite u lonac sa tečnošću koja je preostala i prokuvajte sve zajedno dok meso ne upije sve sokove. Na ovaj način ćete dobiti sočne, meke komade mesa koji će vam se prosto topiti u ustima (takva je čak i krmenadla).

Za način na koji ćete meso poslužiti važi ista priča kao i za priloge: meso možete poslužiti u tortiljama od kukuruznog brašna, sa palentom ili projom, sa nekom testeninom, u somunima,...  

cepkana krmenadla

cepkana krmenadla 2

cepkana krmenadla 4

cepkana krmenadla 6

cepkana krmenadla 8

cepkana krmenadla 10

cepkana krmenadla 11

cepkana krmenadla 13

Podelite na društvenim mrežama