Špagete u crnom vinu? Kuvanje u vinu? Što da ne? Naravno, pod uslovom da volite vino. Dobro vino je uvek dobro, bilo ono za piće hladno ili kuvano sa začinima, ili kuvano sa hranom.

Potrebni sastojci:

  • 1/2 l crnog vina (što tamnije i jače to bolje),
  • 200 g špageta (suvih, nekuvanih),
  • 1 kašikica soli,
  • 2 kašike pesto sosa,
  • 2 kašike kisele pavlake,
  • malo narendanog parmezana (pekorina ili nekog sličnog sira).

Napomena:

Ono što mnoge dovodi u zabunu i ono oko čega se "lome koplja" je: da li se kaže crno ili crveno vino? Ako je crno grožđe onda i vino treba da bude crno, isto kao što je vino od crvenog grožđa crveno. Ali, uvek to ali, kako god da nazivate tamnu vrstu vina, recept je isti i za crno, crveno, čak i za rumeno vino.

Pošto je za ovo jelo potrebno vrlo malo sastojaka, poželjno je da ti sastojci budu kvalitetni. Nemojte koristiti vino koje i inače ne biste pili. Vino koje ste iskoristili za kuvanje špageta, sutradan možete iskoristiti i za kuvanje nekog paprikaša ili sličnog jela koje se kuva u vinu, kao npr. rolnice od junetine ili junetina u vinu. Umesto špageta možete koristiti i bilo koju drugu testeninu po izboru. Da biste dobili tamnu bordo boju testenine koristite što tamnije vino, a ako koristite pirinčane nudle, boja će biti još intenzivnija zbog bele boje testenine. Pirinčane nudle su, osim toga, bolje i za sve one koji izbegavaju gluten.

spagete kuvane u vinu 3

Priprema:

U šerpu sipajte vino, posolite i skuvajte špagete.

Dok se testo kuva u činiji izmešajte pesto i kiselu pavlaku. U tanjir stavite mešavinu pesta, preko toga stavite skuvane i oceđene špagete i na kraju sve pospite narendanim parmezanom.

Tako jednostavno, a tako dobro - savršenstvo jednostavnosti.

spagete kuvane u vinu 5

red wine spaghetti

Podelite na društvenim mrežama