Šta da napravim od ove kuvane šunke što je ostala od uskrsa, pa da turim na "kuvarancije", kao jelo od ostataka? - upitah Zeku neki dan.

"Maa daaj, kome još ostaje kuvane šunke, da ne zna šta će s njom?"

"Hehe, pa nama!"

Sigurna sam da mi nismo jedini kojima se ovakve stvari redovno dešavaju. Imam taj problem sa samom sobom što nikad ne znam da ocenim pravu meru.odnosno, količinu potrebnih namirnica. Što kaže moj muž, večito su mi oči gladne. Mada, čini mi se da mi ipak ne spadamo u one "mesaroše", koji mogu svaki dan po tri puta dnevno jesti neko meso? Tako sam i ovog Uskrsa malo preterala sa šunkom, ili mi to samo jako malo jedemo? Od čega smo onda "ovak'i",ako malo jedemo? Koliko malo treba da skuvam šunke ili obarim jaja, pa da ništa ne ostane i ne vuče se po frižideru dok se ne pokvari? Ili mi spadamo u one koji ne mogu tri dana za redom jesti šunke i jaja za doručak, ručak i večeru?

Kako god, ovaj recept je samo malo modifikovan i "obogaćen" recept za sos od paradajza za špagete.

Sastojci:

  • 1-2 konzerve pirea od paradajza (konzerva od 400 g),paradajz-pire
  • malo maslinovog ulja,
  • 2-3 čena belog luka,
  • desetak listova svežeg bosiljka (ili kašikica sušenog),
  • nekoliko maslina,
  • kašikica kapara (ako imate, ako ne može i bez njih - on daje finu aromu),
  • biber, ljuta tucana parika,
  • kuvana šunka - količina zavisi od toga koliko vam je ostalo šunke i koliko je slana. Zbog toga ne treba dodatno soliti ovaj sos.

Priprema:

U šerpu sipajte 2-3 kašike maslinovog ulja i na njemu zagrejete (ne mogu reći propržite, jer se ne prži) čenove belog luka i šunku iseckanu na kockice, da tek zamirišu. U to sipajte sadržaj jedne do dve konzerve pirea od paradajza, pobiberite, dodajte ljutu papriku, iseckane masline i kapare. Ostavite da provri i krčkajte polupoklopljeno (da ne prska okolo) na tihoj vatri bez mešanja (da se šunka ne raspadne) nekih desetak minuta, kako bi se svi ukusi i mirisi fino ujednačili. Na kraju dodajte iseckani bosiljak.

Uz ovaj sos, odlično ide testo kao što su neki pužići, njoke ili neko drugo slično rupičasto, čipkasto testo u kojem će se bolje zadržati sos. Po ukusu, preko testa i ovog preliva narendajte parmezan ili neki drugi jači tvrdi sir.

Podelite na društvenim mrežama