Najlepsa i najbolja riba, nikad ne mogu dovoljno puta to da ponovim.

Potrebni sastojci:

  • 1 smuđ (od najmanje 1 kg),
  • 1 limun,
  • peršunov list,
  • list celera,
  • suncokretovo ulje (ili puter),
  • so i biber.

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 220-250°C.

Smuđa zasecite na nekoliko mesta na gorenjm delu. Dobro ga posolite i pobiberite. Limun isecite na tanke kriške, a začinsko bilje sitno iseckajte. Kriškice limuna uvaljajte u peršun i celer, a ostatak zeleniša stavite u utrobu ribe. U zaseke koje ste napravili, sipajte malo ulja (ili stavite komad putera) i kriškicu limuna. 

Pripremljenu ribu stavite u tepsiju (u koju ste pre toga stavili papir za pečenje) i sve zajedno u zagrejanu rernu. Pecite 30-40 minuta dok riba ne porumeni od gore. Ukoliko je smuđ manji smanjite dužinu pečenja i obrnuto. U svakom slučaju treba da vodite računa da ne prepečete i osušite ribu, jer ona spolja treba da bude krckava, a iznutra treba da ostane sočna.

Pečenu ribu poslužite uz prilog i salatu po želji.

smudj sa limunom i persunom 3

smudj sa limunom i persunom

smudj sa limunom i persunom 3

Napomena:

Znam da mnogi kažu da ne vole smuđa zato što je suv. Suv jeste kada se prepeče, kada se iz njega isuši i poslednja kapljica vode. U tom i takvom slučaju jeste suv, ali tako može da bude suv i čvarak kada se dobro istopi i iscedi, a kamoli nemastan, postan smuđ (ili štuka, brancin, orada,...). Zbog toga uvek pišem napomene da ribu )ili meso) ne treba suviše dugo peći kako bi u njima ipak ostalo nešto sočnosti. Ali... ukusi se razlikuju, znam da mnogi vole baš "reš" pečeno, ali da me neko ne bi kritikovao kako nisam dovoljno objasnila recept, eto da znate zašto spominjem.

Podelite na društvenim mrežama