Savršena riba u savršenom receptu i jedno od mojih omiljenih jela. Smuđ, kao što više puta rekoh, jeste najbolje riba od svih riba. Pohovan na ovaj način, u omotaču od krcakvog testa, sa sočnim mesom u sredini, jednostavno je savršen.

Postoje različiti recepti za "orli" smesu. U nekim receptima se dodaje jaje (pogledati recept za orli piletinu), u nekim receptima se koristi pivo ili mineralna voda, neki dodaju ledenu vodu,... varijanti za orli smesu je mnogo. Tačnije, različiti su recepti za pripremu smese za pohovanje zvala se ona orli ili tempura ili nekako drugačije. A za razliku od mog recepta za piletinu orli, u ovom receptu nema jaja nego se testo za pohovanje sastoji samo od brašna i piva. U varijantama sa ribom, odnosno smuđem, smesa sa pivom i bez jaja se pokazala kao najbolja i najukusnija. Barem što se mog ukusa tiče, a na vama je da izaberete vaš omiljeni način pohovanja ribe.

Šta je potrebno za ovaj moj najbolji recept za smuđa u orli smesi?

  • 1 kg smuđa (očišćenog),
  • 200 g brašna,
  • 1 kašikica praška za pecivo,
  • 2 dl piva,
  • ulje (ili mast) za prženje,
  • so i biber.

U ovom receptu najveći posao je filetirati ribu. Ako to ne znate sami, onda pokušajte da zamolite i platite u ribarnicama da vam to urade. Osim veštine u filetiranju najvažniji vam je dobar alat, odnosno tanak i oštar nož kojim ćete odvojiti meso od kože i kostiju.

Najbolje je da kupite smuđa (ne vredi da spominjem da je najbolji i najukusniji kada ga sami upecate?) od nekih 1,5 kg. Kada se riba očisti od utrobe, krljušti i kada se meso skine sa kosti ostane otprilike oko 1 kg čistog mesa (porcija po osobi bi trebala da bude oko 200 g). Filete smuđa isecite na manje komade veličine palca na ruci.

oogle = window.adsbygoogle || []).push({});

smudj orli 8

smudj orli 10

smudj orli 11

smudj orli

Ulje (ili mast) zagrejte u fritezi ili dubokoj šerpi. Potrebno vam je dosta masnoće kako bi komadi ribe mogli da plivaju. Znate ono da riba treba 3 puta da pliva? U vodi, masti i vinu?

U činiji izmešajte brašno, prašak za pecivo, malo soli i postepeno, uz stalno mešanje, dodajte piva koliko je potrebno da dobijete gustinu testa malo gušćeg nego za palačinke.

Isečene komade smuđa posolite i pobiberite. Svaki komad uvaljajte prvo u brašno, a zatim u smesu sa pivom za pohovanje.

Pržite u dubokoj, dobro zagrejanoj masnoći oko 5 minuta. Nemojte peći svu ribu odjednom da vam se ne bi slepila u tiganju ili da se ulje od velike količine hladnog mesa ne bi previše ohladilo. Temperatura ringle ili friteze ne treba da bude na najjačem stepenu. Najbolje je da je na 2/3 temperature. Riba ne sme previše brzo da se isprži, odnosno testo ne sme previše da potamni. Ne smete da pržite ni na previše niskoj temperaturi, jer će u tom slučaju testo popiti perviše masnoće. Sve u svemu ako ste ikad pohovali meso, znaćete i smuđa orli da ispržite.

Uz orli smuđa poslužite krompir salatu ili bilo koje drugo bareno povrće ili salatu po vašem izboru. A najbolje od svega pristaje tarator ili tartar sos sa kiselim krastavčićima.

smudj orli 14

smudj orli 2

smudj orli 3 2015

smudj orli 20

smudj orli 6

Podelite na društvenim mrežama