Smuđ je najlepša, najbolja, najkvalitetnija i najukusnija rečna riba! Početak, sredina i kraj! Tačka.

Pošto važi ona izreka da se o ukusima ne raspravlja, jer koliko ljudi toliko ćudi tj. ukusa, prva rečenica će za priču u daljem tekstu biti aksiom jer ovo je ipak moj blog i moja su pravila ovde. :)

smudj presan glavaSmuđ je riba koja pripada familiji Percidae – grgeči, rod Stizostedion, vrsta lucioperca. Rod Stizostedion ima više vrsta kao što su američki Walleye (Stizostedion vitreum), kanadski Sauger (Stizostedion kanadese), smuđ kamenjar (Stizostedion volgense), morski smuđ (Stizostedion marinae) koji živi u bočatim vodama.U našim vodama žive dve vrste lucioperca i volgense. Smuđ kamenjar retko naraste veći od jednog kilograma i nije predmet ciljnog ribolova varaličarenjem, već se najčešće ulovi slučajno prilikom ribolova većeg rođaka, tako da nema veći značaj u sportskom ribolovu. Telo smuđa je vretenasto i izduženo, sa relativno malom glavom. Boje tela su mu u zavisnosti od mesta boravka, ali u osnovi leđa su zeleno siva sa osam do dvanaest poprečnih mrkozelenih pruga, bokovi srebrnosivi, a trbuh beo. Ima dva leđna peraja, prednje sa trinaest do četrnaest oštrih koštanih žbica povezanih opnom i zadnje sa dvadeset do dvadeset dve meke žbice. Izvor: varalicar.com

Meso smuđa, je kao i meso pastrmke veoma nežnog mirisa i ukusa, s tim što je meso smuđa malo čvršće strukture. Pošto nema neki jak miris, smuđ takođe može da se kombinuje sa raznim namirnicama i začinima. Kako da ga prepoznate u prodavnicama? Smuđ ima karakteristične zelenkasto-smeđe poprečne linije po vretenastom telu (vrlo je aerodinamičan ili "vododinamičan", kao i sve ribe grabljivice), sjajne krupne oči i usta puna oštrih i špicastih zuba.

smudj_presanNajjednostavniji način pripreme smuđa je da ga očišćenog samo usolite i pobiberite, premažete uljem, poslažete u tepsiju na papir za pečenje i ispečete u rerni zagrejanoj na 250°C. Ovako pečen bez ikakvih dodataka, za mene je savršen takav kakav jeste, jedino može da se doda kao prilog krompir salata sa vrlo malo luka, da miris luka ne bi ubio miris i ukus ribe.

Da li bih nešto dodala u ovoj početnoj priči o smuđu? Jedino da je uz neko dobro ohlađeno belo vino, kao što je npr. Hercegovačka žilavka, savršen ručak!

Nastaviće se...

Podelite na društvenim mrežama