Ovi hlepčići obavezno idu uz neko pohovano meso kao što je npr. piletina, ili uz bečku šniclu, zato što je ovo jelo od ostataka, brašna, prezle i jaja posle pohovanja mesa. Jeste da su u pitanju ostaci, ali "hlepčići" mnogo lepše zvuči. Naravno da ih možete praviti i bez pohovanog mesa, brzo se i jednostavno spremaju, tako da ih nije problem napraviti za bilo koju priliku.

Kako god da pravite, da li od ostataka ili ne, ove hlepčiće ili pogačice pravite na sledeći način: u 2-3 jaja, dodate jednak deo brašna i prezle, zatim jednu punu šaku rendanog sira (trapista ili bilo kog drugog, a naročito su fine sa parmezanom), dodajte malo vode, mleka i ulja (ili putera) da dobijete smešu kao za palačinke. Sve posolite i pobiberite po ukusu. Ne znam da vam kažem tačnu meru koliko čega ide, isto kao što ne bih znala da vam kažem tačnu meru za palačinke, a svaki put ispadne dobro. Vodite računa i o tome da će se ovo testo zgusnuti kad malo odstoji, odn. prezla će upiti tečnost i napraviće se jedna žitka masa - ni previše retka, ni previše gusta.

slani_mafini_sa_sirom

Ako pravite od ostataka pohovanja u ovu smešu možete dodati i seme susama ili mlevene orahe. U tom slučaju ovi hlepčići postaju prave, fine, slane tortice... Naravno, od vaše mašte i onoga šta imate u frižideru zavisi šta ćete od njih napraviti.

slani-mafini-prezla-1

Ovu smešu izručite u kalup i zapecite ih nekih desetak minuta na 250ºC ili dok testo ne dobije lepu zlatno žutu boju.

slani-mafini_sa_sirom2

Da li ćete ih poslužiti umesto hleba uz ručak, ili ćete od njih, uz neki narezak kao što su šunka, slaninica, kobasice, uz kiseli kupus ili krastavce... napraviti slano meze, zavisi od vas.

Još jedna napomena, na ovaj način možete peći i punjenje za piletinu.

slani-mafini-prezla

Podelite na društvenim mrežama