Škembići, tripice, tripe,... kako god ih zvali su goveđi želudac, burag. Ili ih volite ili ih ne volite. Kada se dobro skuvaju, budu fini meki, ali miris... miris je ono što ih izdvaja od svih ostalih jela. Možda bih mogla da ih uporedim sa bubrezima, ali samo liči, jer miris škembića je jak, oštar, "kiseo"... u stvari, kako bi drugačije mogla da miriši unutrašnjost jednog životinjskog stomaka, makar to bio želudac biljojeda?

skembici na zaru 1Možete ih kuvati u više voda, možete ih kuvati sa raznim jakim začinima, ali taj miris ostaje svakako. Naravno što više kuvate škembiće, miris će biti slabiji, ali ako ne možete da se naviknete na njega onda vam ni jedan način pripreme neće odgovarati. Međutim, ako vam taj miris ne smeta, odnosno, ako je taj miris baš ono zbog čega volite škembiće, onda su oni jedan od specijaliteta kojima je nemoguće odoleti.

Da biste škembiće uopšte i pripremili za neko jelo, prvo ih morate skuvati. I to duugim kuvanjem. Takođe jak miris škembića se malo ublaži dugim kuvanjem, uz 2-3 promene vode. Kad kažem dugo kuvanje, to znači nekih 3 sata, a možda i duže. U svakom slučaju, priprema škembića dugo traje i ako se rešite da ih kuvate, računajte da će vam trebati mnogo vremena.

Druga, veoma bitna stvar, osim potrebnog vremena, je da škembiće kuvate napolju. U stanu, u kuhinji, ne bih vam baš preporučila, bez obzira da li imate najbolji ventilacioni sistem iznad šporeta. Miris od kuvanja škembića "štipa" za oči i ako vam "zamiriši" celu kući ili stan, danima nećete moći da ga se oslobodite. Dakle, kuvanje škembića na terasi, napolju u bašti, letnjoj kuhinji, u kotliću na vatri,.... ovo poslednje posebno preporučujem, ako imate uslove za tako nešto.

Treće, nemojte kuvati malu količinu škembića - ne isplati se! Kada već rešite da ih pravite, kuvajte najmanje 2-3 kg. Skuvane i pripremljene škembiće možete držati u zamrzivaču i kasnije ih dalje pripremati. To kasnije mogu biti i škembiću u saftu ili upravo ovi na roštilju. Kad škembiće dobro skuvate, kasnije ih možete veoma brzo pripremiti na razne načine.

skembici na zaru 3

Kako se pripremaju i kuvaju škembići?

Sveže škembiće dobro operite, možete ih i četkom izribati, mada bi u mesarama i prodavnicama već trebalo da budu dobro oprani. Svejedno, da ponovim, dobro ih operite.

Oprane ih stavite u veću šerpu sa dosta vode i kuvajte ih oko 1 sat. Posle tog vremena, prospite vodu, nalijte novu i kuvajte još jedan sat. Nakon toga, opet prospite vodu, sipajte novu vodu i dodajte začine:skembici na zaru 8

  • lorber,
  • biber u zrnu,
  • šargarepu i zelen kao za supu,
  • čenove belog luka,
  • crni luk,
  • 2 kašike sirćeta (vinsko ili alkoholno),
  • 2 dl belog vina.

Kuvajte sve zajedno dok se škembići ne skuvaju, odnosno dok ne postanu sasvim mekani, što je najmanje još sat vremena. Ekspres lonac vam u ovoj poslednjoj fazi može dosta pomoći, odnosno skratiti vreme ovog poslednjeg kuvanja na nekih 30 minuta.

Skuvane škembiće procedite od vode u kojoj su se kuvali i još jednom malo isperite. Isecite ih na manje komade, trakice ili kockice. Ohlađene možete staviti u zamrzivač.

Ako hoćete da ih pečete na ražnjićima, onda ih ostavite dovoljno široke da možete da ih nanižete na štapiće.

Isečene škembiće za roštilj, prvo stavite u marinadu od soja sosa, đumbira, meda, bibera i ljute paprike i ostavite ih da odstoje preko noći u frižideru. Začine u marinadi možete menjati po sopstvenom ukusu, bitno je da koristite jake začine.

Marinirane škembiće nanižite na ražnjiće i pecite ih na jakoj vatri na roštilju dok ne porumene. Nije potrebno dugo pečenje, dovoljno je da samo dobiju malo mirisa dima. Pečene prelijte marinadom u kojoj su stojali i uz mlade krompiriće i zelenu salatu, izvanredan ručak.

skembici na zaru 13

Podelite na društvenim mrežama