Prvo mi je na pamet pala ideja da sveže kobasice samo umotam u kiseli kupus, ali onda sam ipak odlučila da meso iz kobasice pomešam sa pirinčem i tom smesom napunim listove kupusa.

Pitate se zašto mesom iz kobasica praviti sarmu? Recimo da je jedan od odgovora, zato "jer sam tako u mogućnosti", ili zato što su kobasice već začinjeno mleveno meso koje možete iskoristiti i za sarmu, zato što... dodajte sami razlog.

Moj razlog za ovaj mali "eksperiment" je baš zbog toga što volim kobasice, ali ponekad poželim da ih pripremim na malo drugačiji način osim pečenja na roštilju ili u tiganju. Ono što je još bolje u ovoj varijanti sarme je da i ne morate vaditi kobasice iz creva ako je ono jestivo. Kao što već rekoh, kobaje samo umotajte u list kupusa. Ali, ako želite nešto što više liči na sarmu recept je sledeći:

  • 1 kg svežih kobasica, ako su malo nadimljene još bolje,
  • 150 g pirinča,
  • 1 veća glavica kiselog kupusa u listovima,
  • 1 šolja rasola.

kobasica sarma 34

Možete dodati i začine po želji i ukusu, ako mislite da kobasice nisu dovoljno začinjene. Mada, u tom slučaju vam i nisu potrebne kobasice, onda pravite klasičnu sarmu. Takođe, mesu iz kobasice možete dodati i mlevenog ili iseckanog dimljenog mesa, nije obavezno, ali ne može da škodi.

Priprema:

Pirinač kratko propržite na malo masnoće i nalijte sa 2 dl vode. Kad provri, ringlu isključite, pirinač poklopite i ostavite da upije svu vodu. Listove kupusa, ako su kiseli, kratko isperite u mlakoj vodi. Meso izvadite iz kobasice, odnosno creva i dodajte mu pirinač.

Sve dobro izmešajte i od te smese stavljajte po jednu kašiku na svaki list kupusa. Kažem jednu kašiku, ali u zavisnosti od veličine lista kupusa vi povećajte ili smanjite količinu fila.

Sarmice poslažite u vatrostalnu činiju, prelijte ih rasolom i vodom da ogreznu kako bi pirinač imao dovoljno vode da se skuva. Posudu sa napravljenim sarmama poklopite ili prekrijte aluminijumskom folijom. Sve stavite u rernu zagrejanu na 150-180°C i pecite oko 1-1,5 sat ili dok se kupus ne zapeče. Bitno je da se polako krčka, na tihoj temperaturi.

Prilog, odnosno proja ili projara se podrazumeva.

kobasica sarma uvod

kobasica sarma 37

kobasica sarma 40

kobasica sarma 41

Podelite na društvenim mrežama