Sardina od rečne ribe? Svi znamo šta su sardine, ali zbog kraćeg i jednostavnijeg naslova sam tako nazvala recept za konzerviranu rečnu belu ribu. Šta je to rečna bela riba?  Bela riba je mala rečna riba koja ima mnogo sitnih kostiju i koju je skoro nemoguće jesti ukoliko se ne pripremi kako treba (kao npr. recept za reš pečene babuške ili pljeskavice od ribe). Konzerviranje ribe je još jedan od načina kako da od ovakve ribe pune sitnih kostiju napravite odlično i ukusno jelo.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg sveže očišćene bele ribe (deverike, bodorke, crvenperke, melezi,..)
  • 2 vrhom pune kašikice soli,
  • 1 kašikica mlevenog bibera,
  • 1 kašikica tucane ljute paprike,
  • nekoliko listova lovora,
  • 2 dl domaćeg jabukovog sirćeta,
  • narendana kora limuna,
  • ulje, onoliko koliko je potrebno da prekrije ribu.

Napomena:

Začine koje ćete dodavati sami odaberite vrstu i količinu. Koristite ulje koje vam je dostupno, obično suncokretovo, maslinovo, ili neko treće. Umesto jabukovog sirćeta možete koristiti i sveže isceđeni sok od limuna. Riba mora da odstoji u kiselini kako bi se omekšale kosti i to je obavezan sastojak recept. Ako mislite da će ove rečne sardine biti kisele, ne brinite, neće.

tri ribe

riba lonac

Priprema:

Svežu i očišćenu ribu, bez glave i repa, isecite na manje komade. Veličina bele ribe je obično veličine šake, mada ih ima i većih i manjih, ali to je neka "standardna" veličina. Svaki komad ribe dobro posolite, pobiberite i poslažite u posudu sa poklopcem. Sipajte sirće koliko je potrebno da sve bude prekriveno. Poklopite i stavite u frižider najmanje preko noći ili još bolje 24 sata. Mariniranu ribu izvadite iz sirćeta

U posudu krčka, odnosno slowcookera ili multikukera, odnosno uređaja u kojem je moguće dugo kuvanje na niskoj temperaturi, sipajte 2-3 kašike ulja tek toliko da prekrije i podmaže dno.

Stavite po jednu grančicu ruzmarina, bosiljka ili celera i peršuna, lovora, zrna bibera, pimenta,... (po vašem izboru i ukusu) i preko toga slažite komade ribe jednu do druge. Kada poslažete jedan red, prelijte sve uljem, ponovite začine i ponovo slažite ribu sve dok ne potrošite sve sastojke. Sva riba mora da bude prekrivena uljem. Zbog toga ne pišem u receptu koliko treba ulja jer u zavisnosti od toga kako poslažete ribu može vam biti potrebno manje ili više.

Krčko zatvorite i kuvajte na niskoj temperaturi (od 70-90°C) 6-8 sati. Najbolje je da ih pristavite pre odlaska na posao i isključite ih po povratku kući, ili uključite popodne ili uveče a isključite ujutru kada se probudite. Svejedno, kako vam više odgovara.

Skuvane sardine od rečne ribe ostavite da se ohlade, preručite ih u tegle ili posude sa poklopcem i čuvajte zatvorene u frižideru dok se ne potroše. Ne znam da kažem koliki im je rok trajanja, sigurno je mnogo kraći nego rok trajanja industrijske konzervirane ribe. Zbog toga i ne treba da pravite neku veliku količinu ovih sardina, osim ako ste sigurni da će se to brzo potrošiti.

Kako ćete ih konzumirati, zavisi samo od vas, na sendviču, s krompir salatom, uz neku testeninu, a ni pašteta nije loša ;)

recna sardina pin

recna sardina 6

Fish Sandwich

Podelite na društvenim mrežama