Klasična, obična, jednostavna, a tako dobra. Ne znam kako i zašto sam je izostavila iz recepata, verovatno zato što sam dosta pisala o ajvaru i o pindžuru (ili pinđuru), a podrazumeva se da salatu od pečene paprike svako zna da napravi.

Kao i svaka salata, pravi se po ukusu. U suštini, svaki recept za salatu može da bude tačan i pravi, a u zavisnosti od vašeg ukusa. Pitanje je da li volite kiseliju ili slaniju salatu, da li je paprika manje ili više slatka, ili je možda ljuta... Ne morate peći samo crvenu "rogu". Za salatu možete peći i zelenu baburu ili papriku bilo koje boje, a svaka paprika je drugačijeg mirisa, pa i ukusa.

Jedino što može da predstavlja problem za ovaj recept je pečenje paprike. Ali, ako ispečete veću količinu u sezoni i kada je stavite u zamrzivač, kasnije je sve mnogo jednostavnije, jer imate već pripremljenu papriku za salatu. Vadite je iz zamrzivača kad god poželite da je jedete.

paprike

Pečenoj paprici, ne morate čak ni skidati ljusku odmah, možete je zajedno sa ljuskom staviti u zamrzivač, kad se odmrzne lakše ćete je očistiti. Ali, tu postoji jedna caka: ako papriku pečete na roštilju i ako je malo više prepečete, tj. ako je stavite sa pocrnelom, ugljenisanom ljuskom, pokvarićete joj ukus. Odnosno, paprika će vremenom poprimiti ukus te zagorele ljuske i neće biti tako lepa kao kada je odmah očistite.

Kako ja to radim? Papriku pečem na brzinu, na jakoj vatri, na roštilju. Pečenu je ne slažem u šerpe, lonce ili slično, i ne pretrpavam da odstoji i pusti vodu. Čistim je odmah, čim se malo prohladi da u njoj ostane što više soka. Kada se tako očisti paprika ne poprimi zagoreli miris, a sok koji je ostao u paprici kasnije završi u salati.

oguljene paprike

Očišćenu pečenu papriku, poslažem u činiju za salatu i posolim. Prelijem sa 2-3 kašike jabukovog sirćeta (ponekad i više ako je paprika slatka). Sve poklopim i ostavim u frižider da odstoji barem 1 sat.

Pre posluživanja naseckam 1-2 čena belog luka pospem po paprici i prelijem sve maslinovim uljem. Ponekad dodam i naseckani peršunov list, ili iseckane orahe ili badem. A salata od pečene paprike sa paradajzom i feta sirom je fenomenalna, ma fantazija. Leti, kad je baš mnogo toplo, dobro ohlađena može da posluži i kao lagani obrok.

pecena-paprika

Podelite na društvenim mrežama