Šta sve možete napraviti od cvekle osim salate: presne salate sa renom i celerom i one klasične salate od kuvane cvekle? Ovo je samo jedan od mogućih predloga.

Recept za salatu od kuvane cvekle nisam nikad ni pisala, jer tu u suštini i nema šta mnogo da se piše. Onako ukratko, celu cveklu skuvate, isečete na tanke režnjeve, ili narendate na krupnije rende, posolite, zakiselite po ukusu i gotova salata. Ništa komplikovano.

Ali za razliku od kuvane, pečena cvekla je slađa, ima puniji ukus i meni se više sviđa. Jedini problem je što nekada cvekla, ukoliko stoji u podrumima ili u nekoj lošoj sredini povuče miris zemlje, pa ponekad može da ima onako "zemljani" i "blatnjavi" miris. Tu vam ne mogu pomoći. Jedini spas je da ili ako ne gajite sami cveklu, istu kupujete kod proverenih proizvođača na pijaci.

Pošto se vremena menjaju pa tako i ja sa njima (dodatak: 15.10.2018).Od kako sam počela cveklu da pečem, a ne kuvam otkrila sam da je pečena cvekla dobra u mnogim drugim kombinacijama, kao npr. salata od pečene cvekle i bundeve ili humus sa cveklom...

Za salatu od pečene cvekle potrebno je:

  • 10 manjih cvekli,
  • 5 glavica belog luka,
  • 1 kašika sveže naribanog rena,
  • malo maslinovog ulja,
  • so i biber,
  • vinsko, balzamiko ili jabukovo sirće.

pecena cvekla

Priprema:

Cvekle i beli luk dobro operite tekućom vodom i četkicom. Na komad folije dovoljno velik da sve umotate, a u zavisnosti od veličine cvekle, stavite po dve cvekle zajedno sa jednom glavicom belog luka, posolite, pobiberite i prelijte sa malo maslinovog ulja. Sve dobro umotajte u foliju, ako je potrebno i stavite još jedan sloj folije da se ne bi sve raspalo.

Pecite u rerni na najvišoj temperaturi oko pola sata, ili po proceni: pipnite rukom da li su cvekle odmeknule (naravno ruku pre toga stavite u rukavicu, da se ne biste ispekli) ili ih probodite čačkalicom.

Ispečenu i malo prohlađenu cveklu isecite na trakice. Pečeni beli luk iscedite iz ljuske preko cvekle, dodajte ren, malo maslinovog ulja i jabukovog sirćeta. Sve promešajte i ostavite da se ohladi i da se ukusi sjedine. Poslužite uz jelo po vašem izboru.

salata od pecene cvekle 6

Napomena:

Ako ne volite beli luk, ne morate ga peći sa cveklom. Pasta od pečenog belog luka je odličan dodatak, kako salatama tako i svim ostalim jelima gde vam treba beli luk jer pečeni beli luk je mnogo manje luk i ima blaži i slađi ukus.

Napomena 2:

Pečena cvekla je još bolja ako je pečete, isto u foliji, ali na žaru, uz roštilj.

Roasted beetroot salad

Podelite na društvenim mrežama