Sezona je praznika, slava, a kod mene i  sezona rođendana.

Odavno sam od Žileta dobila recept za Sacher tortu, a tek sada sam se rešila da probam i da je napravim. Pošto je mlađe-ljubi-ga-majka-dete imalo rođendan pre neki dan, zajedno smo pravili ovu tortu. Jeste da je još od prošle godine punoletan, ali kolači nisu samo za malu, negu i za veliku decu. Osim ove torte pravili smo i marcipan. I jedno i drugo su mi baš, onako "zimski" kolači.

Šta je u stvari Sacher odn. Zaher?

Navodno je Sacher torta nastala u Beču još 1832. godine. Knez Meternih je naložio svojoj dvorskoj kuhinji da za njega kreiraju poseban dezert. Pošto je baš tada glavni šef kuhinje bio bolestan, glavni posao smišljanja ovog recepta je pao na šesnaestogodišnjeg šegrta Franca Sahera. Mladi Franz je gospodi na toj svečanoj večeri predstavio mek i paperjast čokoladni kolač, koji je doživeo pravi uspeh – i tada, a i mnogo godina nakon toga.

Franz je učio zanat i u Bratislavi i Budimpešti kod čuvenog grofa Esterhazija. Kada je postao kvalifikovani kuvar, Sacher počinje da pravi i reklamira kolač pod svojim imenom. Međutim, navodno je tek njegov sin Eduard ubacio premaz od marmelade od kajsije i glazuru od čokolade.

Kako god, originalni recept je strogo čuvana tajna, postali su čak i sporovi oko toga ko polaže pravo na orignalni kolač pa postoje dve vrste ovog kolača: „Demelova Saher torta" i „originalna Saher torta". Nisam imala prilike da probam ovaj kolač u Beču i Sacher poslastičarnici, i ne znam koliko je tekstura i ukus sličan ili ne, ali jeste ispala odlična "paperjasta i meka":

saher3

 1. Testo:
 • čokolada za kuvanje 150g,
 • puter 150g,
 • šećer 150g,
 • jaja 6 kom,
 • brašno 150g,
 • soli na vrh noža,
 • 1 kesica vanil šećera,
 • strugane kore od 1 limuna.

Istopiti na pari čokoladu, dodati maslac i sve dobro izmutiti. Posebno umutiti 6 žumanaca sa 75 grama šećera, dodati vanil šećer, so i struganu koru od 1 limuna. Umućena žumanca postepeno sipati u rastopljenu čokoladu uz stalno mućenje mikserom. U ovu smešu postepeno dodati 150 grama brašna. Posebno umutiti 6 belanaca sa 75 grama šećera. Sneg od belanaca postepeno dodati u smesu od brašna i čokolade i mešati varjačom. Testo peći u tepsiji prečnika 24 cm na temperaturi od 170 do 200°C u zagrejanoj pećnici oko sat vremena.

saher2

2. Premaz:

 • Malo pekmeza od kajsije

U receptu piše da ohlađenu tortu treba premazati malo zagrejanom marmeladom od kajsije, ali sam ja uradila obratno, tortu sam premazala  još dok je bila topla hladnim pekmezom (nije joj uopšte smetalo). Sloj ne treba da bude deblji od 1-2 mm.

saher1

3. Čokoladni preliv:

 • čokolada 150 g,
 • maslac 65g

Istopiti čokoladu na pari i dodati maslac. Preliti tortu.

Jedino što je ovde problem to je sačekati da se sve lepo ohladi i da se stegne čokolada, kako bi se torta mogla lepo seći.

Podelite na društvenim mrežama