Ruska, francuska ili kako-god-da-je-zovete salata. Ruska salata bi trebala da bude sa nekim mesom - bila to piletina, riba ili neka salama. Francuska salata bi trebala da bude bez mesa. U suštini, svejedno je kako je zovete, jer ova mešavina povrća sa majonezom više naliči nekom prilogu i namazu na sendviče nego što liči na salatu. 

Kako god, ova moja verzija ruske salate je bez mesa. Zašto? Zato što je uvek pravim kao jedan od priloga uz meso. Toliko čak ni ja ne preterujem, da poslužujem meso uz meso.

Druga stvar je pitanje: ima li Nove godine bez ruske salate? Ja takvu još nisam dočekala, tako da zapravo sumnjam, da nove godine dolaze samo zbog ove salate.

Šalim se naravno!

Kako se pravi ova salata, za one koji to možda još uvek ne znaju?

Rusku salatu možete praviti i od gotove smrznute mešavine koju možete kupiti u prodavnicama, ali... to je jedna od retkih stvari koje ne volim da koristim. Uvek se trudim da sebi olakšam i ubrzam poslove u kuhinji i da ne radim ono što baš ne moram, ali smrznuto povrće za rusku salatu...? Ne, nikako! Fazon je što ako povrće kuvate da grašak bude skuvan, sve ostalo se raspadne i postane neka bezoblična masa. Ako kuvate tek toliko da se sve samo odmrzne, grašak ostane kao krckave SMB kuglice, dok je ostatak povrća podnošljivo dobar.

Dakle, za dobru rusku ili francusku salatu, najbolje je da svo povrće kuvate posebno.

ruska-salata2

Ako je za vas smrznuta mešavina zadovoljavajućeg kvaliteta, onda ništa. Ali ako želite sami da odaberete količinu i vrstu povrća onda je recept sledeći:

  • 2 veća krompira,
  • 2 veće šargarepe,
  • po 1 peršun i paštrnak,
  • 1 šolja graška,
  • nekoliko kiselih krastavčića,
  • 2 dl kisele pavlake,
  • 2 dl majoneza,
  • so i biber po ukusu.

ruska-salata1

Povrće ili kuvajte na pari u komadu, ili kuvajte u AMC, Cepter ili nekom drugom posuđu u kojem možete kuvati bez vode. Možete kuvati i u vodi, ali skuvano povrće odmah procedite i pre sečenja ostavite da se malo prosuši. Krompir kuvajte neoguljen, u komadu i još jednom da ponovim, nemojte da prekuvate povrće.

Povrće seckajte tek kada se sasvim ohladi. Sve iseckajte na kockice približno iste veličine.

ruska-salata4

Po ukusu posolite i pobiberite, dodajte izmešanu pavlaku i majonez, promešajte i ... gotovo.

ruska-salata5

ruska-salata8

Podelite na društvenim mrežama