Šta reći o roštilju, a da to već nije rečeno? Verovatno ništa.

Šta pričati o praiskonskom, prvobitnom načinu pripreme hrane? Otkrićem vatre, čovek je otkrio i pečenje mesa na toj istoj vatri. Možda je nekom od tih praistorijskih ljudi, slučajno upao komadić mesa mamuta u vatru kada su shvatili da je takvo meso mnogo lakše za jesti od žilavog, presnog mamuta,... Kad sam već kod toga, ne mogu a da se ne zapitam kakvog li je to ukusa bilo?

Ono što je posle toga hiljadama godina nastajalo i razvijalo se u našim genima je  potreba i želja da uživamo u pečenom i nadimljenom mesu sa roštilja i vatre. Sigurno je to čak i u genima vegetarijanaca, jedino što su oni možda stekli naviku da odolevaju toj potrebi. Najsličnije poređenje: kao što se neki ljudi zavetuju na celibat, tj. na život "bez mesa", tako se vegetarijanci svesno odriču tog iskonskog zadovoljstva.

Šta sve može da se peče na roštilju? Bolje da pitam, šta ne može da se peče na roštilju i na vatri? Mislim, osim supe? Mada i supa može da se kuva u kotliću na vatri. ;)

Svako od nas ima neku svoju teoriju i recept za najbolji roštilj. Ne bih se upuštala u to da li je bolje da pečete kratko na jakoj vatri ili dugo na slabijoj, ili pečete meso na vrućem dimu... zavisi šta pečete i koliko želite da nešto bude pečeno. Naravno da sve vrste mesa ne zahtevaju podjednaku pripremu. Zavisi i od toga koliko je meso masno, koliko su veliki komadi mesa, da li je mleveno, s kog dela tela životinje je,... itd. Ne postoji jedan univerzalni recept, postoje samo neki osnovni principi kojih bi se trebalo pridržavati.

ikebana

Shvatite ovu priču, kao moje, naše, lično porodično iskustvo koje je zasnovano na dugogodišnjem roštiljanju, kuvanju raznoraznih kotlića i ostalih roštilj bahanalija u prirodi.

Prva i najvažnija stvar je da uvek koristite dobro, sveže i zdravo meso. Vodite računa o dužini pečenja, zbog suzbijanja mogućih zaraza ili parazita u mesu.

Druga stvar koja je meni bitna, NIKAD i NIKAKO ne stavljam Vegetu ili neki sličan začin na meso,ili bilo šta što želite da pečete na roštilju. Nikad i nikako! Jednostavno ne volim taj pečeni ukus "hemije".

Drvo ili ugalj/briketi za žar? Zavisi šta možete da nabavite. Zbog mirisa, drvo je mnogo lepše. Jedini problem je što treba da nađete lepo, tvrdo, suvo drvo koje neće previše dimiti prilikom loženja i koje neće previše brzo "izgubiti" temperaturu. Idealno za roštilj su stari, osušeni čokoti vinove loze, koji dobro gore, dugo drže temperaturu. Svakako, mnogo jednostavnije je koristiti već gotove brikete za roštilj.

Koje meso je najbolje? Na ovo pitanje takođe nema tačnog odgovora. Svako meso može biti dovoljno dobro, ako ste vešti da ga dobro pripremite i ispečete!

Za mene, najzahvalnije za roštilj je otkošćeno pileće belo meso isečeno na šnicle. Dovoljno je svega po nekoliko minuta sa svake strane. Jedna strana najviše 4-5 minuta, druga strana isto toliko i gotovo. Nema potrebe da ga više puta okrećete, jer ćete ga presušiti. A desetak minuta pečenja bi trebalo da bude sasvim dovoljno za eliminisanje salmonele - ako postoji. Bataci zahtevaju nešto nižu temperaturu vatre i duže vreme pečenja. Takođe je bolje da je da budi odkošćeni (skinuti sa kosti). Pileća džigerica je, po meni, najbolja u slanini, jer ćete na taj način izbeći lepljenje za rešetke roštilja. Najbolji recept za piletinu na roštilju je "meksička" piletina sa tekilom i limetommeksicka piletinaĆuretina, takođe, najbolje otkošćena, belo meso ili karabataci, ili samlevena kao pljeskavice ili ćevapi - pljeskavice od ćuretine.

rostilj 1

rostilj 10Svinjsko meso, za roštilj je najbolje ono od vrata. Ima odličnu kombinaciju masnoće i krtine. Meso nije previše žilavo ili suvo, a nije ni previše masno. Ako pečete krmenadle (ili isečenu, otkošćenu pečenicu), najbolje je da ih pre roštilja držite u nekoj marinadi sa začinima i nekim alkoholom kako bi se meso malo "skuvalo" i odmeknulo pre samog pečenja. Prasetinu nismo nikad pekli na roštilju, ali jesmo na ražnju. Pečenje na ražnju zateva poludnevno sedenje pored vatre i njeno održavanje, okretanje ražnja ručno ili mehanički, ali uz dobru ekipu to može biti i veoma zanimljivo.

Slanina, a i svinjske sveže kobasice, se jednostavno podrazumevaju u svakoj varijanti roštilja. Roštilj bez slanine? Hmm... može, ako baš mora tako.

slanina rostilj

Junetina na roštilju? Može ako je u vidu bifteka, pljeskavica ili ćevapa. Nesamleveno juneće meso je previše žilavo za naš klasični sistem pečenja na roštilju. Dobru, zrelu i odležalu govedinu koja može da se peče dugo, satima na roštilju, u stvari više da se peče na vrućem dimu, teško da možete nabaviti kod nas u mesarama, osim ako nemate neku "vezu" preko koje ćete nabaviti takvu vrstu mesa. Možete spremati i škembiće na žaru, naravno uz njihovu prethodnu pripremu.

skembici na zaru 3Jagnjetina, osim na ražnju, može da se peče na roštilju u komadima, kao npr. krmenadlice, ili samlevena kao pljeskavice i ćevapi ili jagnjeći kebab.

jagnjeci kebabrostilj 4

Riba? Što se tiče ribe, nju je najteže ispeći a da se ne raspadne. Nežno meso ribe se prilikom okretanja, veoma lako raspada, pogotovo pastrmka. Međutim, ako niste vični pečenju ribe na otvorenoj vatri, najbolji izbor je skuša jer ima najčvršće meso i odlična je za roštilj. Kako da ispečete savršenu ribu na roštilju? »

 

skuse

orada i brancin 9

raznjic oslic 12

Za ribu su preporučljive marinade, u kojima ona treba da odstoji, recimo preko noći pre pečenja. Šta staviti u marinadu? Zavisi od toga da li pečete morsku ili rečnu ribu, ali obavezno je ulje koje će pomoći da se riba manje lepi za rešetke. Ribu treba okrenuti samo jednom prilikom pečenja. Treba je peći na ne preterano jakoj vatri, pogotovo ako su u pitanju veći komadi. Riblje pljeskavice nisu loš izbor za roštilj, ali aluminijumska folija je "zakon" za pečenje ribe na roštilju.

orada i brancin 7

riba u foliji

Povrće pre pečenja na roštilju treba nauljiti i začiniti. Isečeno ili u komadu, posebno ili nanizano na štapiće kao ražnjići. Pečena ljuta paprika je obavezan deo svakog dobrog roštilja. A u letnjoj sezoni, mladi kukuruz na roštilju je posebna poslastica.

kukuruz

Suvi, tvrdi koziji sir je takođe dobar za roštilj, pod uslovom da ga pečete na jačoj vatri i veoma kratko.

patlidzan sir

Krompir, luk ili neko drugo povrće koje zahteva duže pečenje je najbolje da samo spustite u žar umotane u foliju. Vodite samo računa da krompiru treba najmanje pola sata pečenja u foliji. Beli luk pečen na isti način je odličan kao namaz od pečenog belog luka sa roštilja uz meso sa roštilja.

peceni beli luk

Voće? Može! Voćni ražnjići umesto kolača ili kao prilog, ako volite slatko-slane kombinacije.

vocni raznjic1

Kolači? Jabuke u foliji na roštilju sa masnim testom... kao lenja pita s jabukama iz rerne.

2016 jabuke u foliji 5

Još jedna stvar je više nego dobra na otvorenoj vatri, a to su kotlići! Riblji, mesni, povrtni,... strpate u kotlić šta vam padne na pamet, nalijete malo vode, piva ili vina, začinite, poklopite, stavite na žar, i krčkate na tihoj vatri 2-3-4 sata, onako opušteno. Recepti: pileći paprikaš u kotliću, riblja čorba u kotliću, pasulj u kotliću, povrće u kotliću.

povrce u kazancetu gotovo

Salate uz roštilj? Mladi luk, kad je sezona, već pomenuta pečena ljuta paprika, paradajz, raznorazni namazi i prilozi, kao npr. gvakamoli, urnebes, ili šopska salata.

salata u cikorija

Kako god, i šta god pravili, roštilj je više društveni događaj nego sama hrana, opuštena uživancija sa prijateljima... ;)

Podelite na društvenim mrežama