Za ovaj rolat umesto zimske salame možete koristiti i bilo koji drugi suhomesnati narezak koji imate ili volite (čajna, sremska, kulen, moratadela,...).

Sve u svemu jednostavan recept koji možete praviti kako za neko manje ili više svečano, praznično, hladno posluženje, tako i za doručak ili užinu. Može biti zanimljivo i za decu, ukoliko koristite ne previše začinjene sastojke.

Sastojci:

  • 200 g tanko sečene zimske salame,
  • 200 g krem sira,
  • kašika pavlake,
  • na rezance isečena žuta i zelena sveža paprika,
  • so i biber po ukusu.

Napomena:

Bitno je da salama bude što tanje sečena, jer ćete je jedino tako moći umotati u rolat. Najbolje je da vam u prodavnicama mesari iseku salamu na mašini. Druga važna stvar je da sir ne sme da bude previše redak i voden jer nećete moći iseći rolat i neće lepo izgledati.

Priprema:

Tanko isečene komade salame poslažite unakrst na foliju. Salamu premažite sirom i poslažite papriku (kao na slici). Umotajte uz pomoć folije sve u rolat i ostavite ga tako zamotanog u frižider da odstoji barem sat vremena da se dobro ohladi i stegne.

U ohlađenu i urolanu salamu (koju ste izvadili iz frižidera i odmotali foliju), na svakih 1 cm ubodite po jednu čačkalicu. Secite između čačkalica veoma oštrim nožem i poslužite.

rolat od zimske salame 1

rolat od zimske salame 2

salama rolat 2

salama rolat 3

Podelite na društvenim mrežama