Ideja za slano poluženje, predjelo, zakusku ili meze. Rolat od topljenog sira izgleda veoma dekorativno, jeste ukusan, a pravi se brzo i jednostavno.

Potrebni sastojci:

  • 250 g isečenog gauda sira (može i trapist, kačkavalj,...po izboru),
  • 250 g narezane zimske salame (ili kulena, dimljene šunke, parizera,...),
  • nekoliko kiselih krastavaca (ili barene paprike ili feferone,...).

Napomena:

Ovu količinu namirnica možete podeliti na manje ili možete povećati količinu sastojaka tako što ćete napraviti različita punjenja rolata od sira. Iako je osnovni sastojak sir, ostalo prilagodite svom ukusu. Najbolje bi bilo kada biste kupili već isečen sir, kao i suhomesnato, jer u marketima na mesoreznicama mnogo bolje i ujednačenije se sve iseče nego ako to radite sami kod kuće.

Priprema:

U tespiju stavite papir za pečenje. Preko papira poslažite kriške sira tako da se na ivicama malo preklope. Nije bitno čak ni ako se sir malo izmrvi jer će se slepiti kada se istopi (vidi sliku). Sve stavite u rernu i uključite je da se greje na 50°C. Dovoljno je da sir stoji u tako toploj rerni 5-10 minuta samo dok malo ne omekša. Svakako ne treba da dozovolite da se sir ispeče ili sasvim otopi.

rolat od sira i salame

Kada sir omekša, izvadite tepsiju iz rerne, a sir zajedno sa papirom stavite na radnu površinu. Preko sira poslažite prvo salamu, a preko salame i krastave, jedino što treba na kraju sira da ostavite otprilike 1-2 cm slobodnog prostora.

Uz pomoć papira za pečenje umotajte sve u rolat. Uvijte rolat kao bombonu u papir i aluminijumsku ili najlonsku foliju, i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Ohlađen rolat od sira isecite na tanke kriške (otprilike 1/2 cm) i poslužite.

rolat od sira i salame 2

rolat sir kulen 21

rolat od sira i salame 5

rolat od sira i salame 7

rolat od sira i salame 6

Podelite na društvenim mrežama