Riblji paprikaš (fiš paprikaš), za razliku od riblje čorbe, gde se uglavnom koristi više vrsta ribe, za paprikaš (barem ovaj naš vojvođanski) je uobičajeno da se pravi od jedne vrste ribe i to najčešće od šarana. Zašto od šarana?

Zato što ima masnije meso, kožu punu "želatina" koja zgušnjava jelo, ima slatkast ukus, nema mnogo sitnih kostiju (pogotovo krupniji komadi ribe). A na kraju krajeva i to prebiranje po kostima ulazi u pojam "slow food", kao spora hrana, koja se dugo priprema, ali isto tako i dugo i polagano konzumira.

Potrebno je:

  • 2 kg šnicli svežeg šarana,
  • 1 kg crnog luka (otprilike upola manje u odnosu na količinu ribe),
  • 2 dl soka od paradajza,
  • 2 dl belog vina (najbolje rizlinga jer je kiseo),
  • 1 puna kašika aleve paprike slatke,
  • 1 kašika ljute aleve paprike,
  • 2-3 kašike ulja (ne treba mnogo jer je šaran mastan),
  • 1 kašika soli, 1 kašika bibera,
  • lovorov list,
  • kao prilog domaći rezanci, ili neka druga industrijska testenina po izboru.

fish paprikas od sarana 1

Kako ja kuvam fiš paprikaš?

Meso šarana skinite sa velikih kostiju. Od ovih ostataka, jer je šteta da ih bacite neiskorišćene, napravite neku vrstu "temeljca" koji ćete upotrebiti za paprikaš. Kosti i delove ribe koje nećete koristiti u paprikašu stavite u šerpu sa posoljenom hladnom vodom (vode tek toliko da prekrije sve), poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Nakon tog vremena supu procedite od kostiju i sačuvajte je za sledeći korak.

Crni luk sitno iseckajte i pržite ga na malo ulja u dubokoj šerpi. Kada luk porumeni, polako nalivajte supom od kostiju i dinstajte dok luk sasvim ne omeša.

fish paprikas od sarana 2

U izdinstani luk dodajte alevu papriku, lovorov list, biber, paradajz, vino i ostatak supe od kostiju. Kada sve provri stavljajte komade ribe isečene na kocke. Tečnosti treba da bude toliko da prekrije svu ribu. Gustina paprikaša je stvar ukusa, a ako želite nešto više nalik ribljoj čorbi dodajte više vode, ali dovoljno je i da se riba skuva samo u paradajzu, vinu i dinstanom luku.

fish paprikas od sarana 3

fish paprikas od sarana 6

fish paprikas od sarana 4

Šerpu sa ribom poklopite i kuvajte na laganoj vatri 45 minuta bez mešanja. Pred kraj kuvanja paprikaša u drugoj šerpi skuvajte rezance. Skuvane rezance u tanjiru prelijte ribljim paprikašom i poslužite odmah.

fish paprikas od sarana 13

fish paprikas od sarana 11

fish paprikas od sarana 21

fish paprikas od sarana 23

Fish Paprikash

Podelite na društvenim mrežama