Punjena pljeskavica, za razliku od klasičnih pljeskavica, već po samom nazivu se vidi da u ovima ima i nešto više od mesa. U ovom reeptu su to sir i kajmak. Vrsta mesa koje ćete koristiti, pre svega zavisi od vašeg  izbora.

Potrebno je:

  • 300 g mesa (svinjsko, juneće, mešano,...),
  • 2 kašike narendanog sira (kačkavalja, trapista,...),
  • 2 kašike kajmaka,
  • 1 mali crni luk,
  • 1 kašikica tucane ljute paprike,
  • so, biber.

Napomena:

Za jednu dobru, veliku pljeskavicu potrebno je 150-200 g mlevenog mesa. U zavisnosti od broja osoba i od apetita, prilagodite količinu mesa. Za svaku pljeskavicu je potrebna otprilike po 1 kašika sira i kajmaka, te i to prilagodite broju pljeskavica koje pravite. Za sočne i mekane pljeskavice koje ne bi smele da se mrve i osipaju, "prošarano" odnosno trebalo bi da ima masnoće, otprilike 1/4. Od nemasnog, krtog mesa i pljeskavice će biti suve i krte. Možete kupiti i već samleveno meso, a možete ga i sami mleti, kako vam drago. Možete čak kupiti i gotovu smesu za pljeskavice, to jeste najlakše, ali da li je i najbolje to ne znam.

Ako kupujete meso u komadu, prvo ga isecite na kocke i posolite. Ostavite ga u frižideru preko noći. Sutradan sameljite meso, začinite ga, dobro umesite i opet ostavite da prenoći. Treći dan pravite pljeskavice. Jeste da traje malo duže, ali konačni rezultat bi trebao da bude odličan.

punjena pljeskavica 6

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i malo posolite. Ostavite luk da malo omekša i dobro ga izgnječite. U mleveno meso dodajte omekšali, izgnječeni i iseckan crni luk, tucanu ljutu papriku, malo soli i biber. Koliko soli? Na 300 g mesa, mislim da je dovoljno i manje od 1/2 kašikice soli. Pogotovo ako koristite slani kajmak i sir, može i manje soli. Kada sve dobro umesite probajte da li je smesa dovoljno začinjena po vašem ukusu i po potrebi dodajte još začina. Umešenu smesu ostavite preko noći u frižideru.

Pripremljeno meso za pljeskavice podelite na 4 jednaka dela. Svaki deo istanjite na nauljenoj dasci ili najlonskoj foliji. Svaki deo premažite kajmakom, a na 2 dela stavite sir. Polovinu na kojoj je sir preklopite onom drugom polovinom. Krajeve pljeskavica malo pritisnite da se bolje spoje, da fil ne iscuri pre vremena, odnosno pre nego što se meso ispeče.

Napravljene pljeskavice pecite na jačoj temperaturi gril tiganju ili još bolje na roštilju po 3-4 minuta sa svake strane, ili dok se ne ispeku dovoljno po vašem ukusu. Za mene je to kada sir i kajmak počnu da "izlaze" iz pljeskavice, i to je krajnje vreme da se prebaci u tanjir, ili na lepinju (vidi sliku iznad).

Pljeskavice poslužite u zapečenoj lepinji (somunu) sa salatom i prilozima po želji (paradajz, kupus, zelena salata, crni luk, urnebes,..). Za mene je najbolje od svega kada pljesku pečete u tiganju i sve sokove koji su iscurili prelijete preko zapečene lepinje... mislim da osim crnog luka i čaše piva ništa više nije potrebno.

punjena pljeskavica 3

punjena pljeskavica

punjena pljeskavica pin

Podelite na društvenim mrežama