Meso i gljive i dunje. Kako to sve zajedno? Nije loše, uopšte nije loše, čak je vrlo dobro.

U ovom receptu možete pronaći tri recepta:

  1. sporo pečeno meso (u foliji u rerni, ili na žaru ili ispod sača ili u električnom slow cookeru),
  2. kratko pržene lisičarke,
  3. sos od dunja.

Kad kažem da se sve slaže, slaže se meni koja sam smislila jelo po svom ukusu. A ako volite meso, gljive i dunje, onda nema razloga da vam se i ova kombinacija ne svidi.

Sastojci:

  • 1 kg mesa od buta ili plećke (prasetina, jagnjetina,...)
  • 300 g lisičarke (sveže ili zamrznute),
  • 2-3 veće dunje,
  • so, biber i malo masti.

Napomena:

Sezona lisičarki i dunja nije u isto vreme, barem kod nas. Ali pošto se sada u marketima u svako doba godine može sve kupiti, kao i da postoje zamrznuti proizvodi, i ovo jelo možete praviti kada god poželite. Druga stvar, ako nemate lisičarke koristite bilo koje druge gljive koje su vam dostupne.

Priprema:

Meso posolite i pobiberite i premažite masnoćom sa svih strana. Ako ćete meso peći u žaru, na vatri onda ga duplo umotajte u aluminijumsku foliju i pecite ga uz povremeno okretanje najmanje 1,5-2 sata.

Ako meso pečete u rerni, pecite ga na 200°C isto optrilike 1,5-2 sata. Meso pecite u tepsiji sa malo vode umotano u foliju 1 sat. Nakon tog vremena skinite foliju i ostavite ga da se peče na istoj temperaturi dok koža ne postane reš i hrskava.

svinjetina sa lisicarkama i dunjama 1

Dok se meso peče imate više nego dovoljno vremena da pripremite gljive i dunje.

Lisičarke kratko propržite na malo putera, ulja ili masti, uz dodatak soli i bibera. U ovakvu gljivu, greh je dodati neki mnogo jak začin. Zbog toga mi je palo na pamet da bi slatko-kisela dunja odlično išla uz lisičarke.

Pečene ili kuvane dunje uvek dobro idu uz jako i masno svinjsko meso. Sos od dunja je element koji bi trebao sve da poveže.

Dunje isecite, izvadite im sredinu, naseckajte na kockice i na malo ulja iz propržite, uz dodatak soli, bibera i malo ljute paprike po ukusu. Dolijte malo vode tek koliko je potrebno da bi se dunje skuvale i omekšale. Ako dodate više vode, obavezno je ocedite pre pasiranja dunja. Omekšale dunje izgnječite i usitnite u sos.

svinjetina sa lisicarkama i dunjama 5

svinjetina sa lisicarkama i dunjama 6

svinjetina sa lisicarkama i dunjama 7

Podelite na društvenim mrežama