Pica ili pizza od gljiva. Vegetarijanska, bezmesna i bezglutenska pica od gljiva. To znači da se u ovom receptu umesto testa koristi podloga od pečurke, odnosno od portobelo gljive.

Portobelo je gljiva iz iste porodice kao i obični, gajeni šampinjon. Razlika je u boji i veličini, a najprostije rečeno, portobelo je vrsta velikih, braon šampionjona. Zbog svoje čvrste strukture, veoma su zahvalne pečurke, kako za punjenje, tako i za grilovanje, pohovanje, ili za bilo koji drugi način na koji biste i inače pripremali gljive. Blagog su mirisa i ukusa, tako da ih možete koristiti u različitim kombinacijama namirnica.

Sastojci za 2 osobe:

  • 4 veće portobelo gljive,
  • 4 kašike mocarela sira (ili bilo kog drugog sira koji se lako topi),
  • 4 kriške paradajza (ili 8 malih čeri paradajza),
  • 4 kašikice pesta od bosiljka (ili pesta od sremuša),
  • 4 kašike ulja,
  • origano, so, biber.

Napomena:

Ako želite u ovo jelo možete dodati i druge sastojke kao što je npr. šunka ili kobasica ili bilo šta drugo što biste i inače stavili na pizzu.

Priprema:

Rernu uključite da se greje na 250°C.

Dok se rerna greje, gljive očistite (nemojte ih prati da ne upiju vodu). Skinite im nogice (ako ih imaju). S unutrašnje strane klobuk izbockajte viljuškom i stavite ih u tesiju sa papirom za pečenje.

Svaku gljivu posolite i pobiberite i pospite suvim origanom. U svaki klobuk stavite sir i paradajz. Tepsiju sa napunjenim gljivama stavite u zagrejanu rernu i pecite naistoj temperaturi nekih 10-15 minuta dok gljive omekšaju i sir i paradajz se zapeku.

Na svaku ispečenu pizzu od portobello gljiva stavite malo pesta od bosiljka i poslužite toplo.

Portobello mushroom pizza

pizza portobelo gljive 8

Podelite na društvenim mrežama