Ako želite na brzinu da ispečete ili ispohujete, ili bolje reći da napravite palačinke sa povrćem, najjednostavniji način da to uradite je u rerni. Ovo u suštini i nije neki poseban recept - više je ideja kako da brzo i jednostavno napravite ukusan ručak (ili prilog uz mesni ručak).

Povrće odaberite sami, na osnovu sezone ili vašeg ukusa. Jedino o čemu treba da vodite računa, to je da je najbolje da koristite povrće koje može i presno da se jede. Ako želite da pohujete i npr. krompir ili šargarepu, onda je potrebno da to povrće pre pohovanja skuvate.

povrceKoje povrće ja pohujem? Obično to radim kada ga na pijacama ima najviše - što znači leto ili jesen, tj. vreme kada ima paprike, patlidžana, tikvica, brokolija, karfiola, luka...

Povrće naseckajte na parčad približno jednake veličine.

Kako ga peći? Postoji par načina, a odaberite ionaj koji vama najviše odgovara:

1. umutite testo za palačinke, u njega ubacite povrće, izručite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ispecite u rerni;

2. povrće uvaljajte u brašno pa u umućeno jaje i pecite u šerpi sa dobro zagrejanim uljem ili u fritezi;

3. oprano i još vlažno povrće uvaljajte samo u hlebne mrvice tj. prezlu (prezli možete dodati i susam ili mlevene orahe ili bademe), poprskajte sve maslinovim ulje i pecite u tepsiji u rerni.

U svakom od ovih načina povrće treba da ostane krckavo, skoro presno, što znači da oni koji vole dobro skuvano povrće neće baš preterano uživati u ovom jelu.

Svo povrće bez obzira koje koristite, pre pohovanja dobro operite, očistite i isecite na kockice približno iste veličine. Iako je različitom povrću potrebno različito vreme da bi bilo sasvim pečeno, u ovom jelu to nije toliko bitno (osim one napomene na početku teksta za šargarepu, krompir i sl. povrće).

povrce u rerniAko pečete u rerni, vodite računa da rerna treba da bude dobro zagrejana na 250°C, a samim tim to znači da se povrće kratko peče nekih možda 10-15 minuta ili dok sve ne dobije zlatnu braon boju. 

Isto tako možete pohovati povrće i u mnogo ulja. Tada će povrće biti umotano u krcakvi omotač masnog testa... ali meni to nije baš prvi izbor i način pripreme, jer povrće dobije onaj otužni miris prženog ulja. Ja ne volim, ali to ne znači da vi ne treba da probate i ovakav način prženja. Na kraju krajeva, jedino probanjem možete utvrditi šta je ono što vam se više dopada ;)

Pohovano povrće prženo u mnogo ulja možemo da uporedimo sa Japanskim tempura povrćem, ali za naše prostore ipak je to "samo" pohovano povrće na više načina. A kad sam već počela da poredim, umesto japanskih soja sosova ili ribljih i inih neobičnih sosova, koristite neke naše domaće sosove ili salate, kao što su npr. sosovi od rena, ili ajvar ili.... šta god vam se nađe pri ruci a da to volite.

Podelite na društvenim mrežama