Verujem da svako ima neki svoj idealan recept za palačinke, tako da ga ne bih ovaj put pisala ali, ako nekom treba (a usput tog nekog mrzi da traži recept) OVDE imate recept za palačinke kako ih ja pravim »

Dakle, potrebne su vam palačinke, zatim:

  • švapski ili sremski sir za premazivanje,
  • jaja, brašno i mešavina prezle, oraha i peršunovog lista za pohovanje i malo ulja za premazivanje tepsije.

Testo za palačinke ne treba da bude slatko, nego u testo stavite malkice više soli nego obično i stavite tek jednu malu kašikicu šećera.

Ispečene palačinke premažite sirom, smotajte ih u rolnice tako da im krajeve presavijete na unutra (kao kad pravite sarmice), uvaljate ih prvo u brašno, zatim jaja i u prezlu (klasično pohovanje).

pohovane-palacinke-sir1U tepsiju stavite papir za pečenje, premažite ga uljem ili otopljenim puterom, poređajte ispohovane palačinke i na svaku stavite po jedan komadić putera veličine nokta na palcu (otprilike).

Sve stavite u rernu ugrejanu na 250°C. Posle 5 minuta izvadite tepsiju, palačinke okrenite i pecite ih dok ne porumene, otprilike nekih 10 minuta na istoj temperaturi.

pohovane-palacinke-sir2Dodatak:

Pošto volim pečene suve masline, ovog puta sam ubacila par suvih malina u tepsiju između palačinki, to nije obavezno, ali jeste mnogo fino.

Osim toga, malo sam i varala, tj. ove pohovane palačinke sa sirom sam pravila od ostatka običnih palačinki od prethodnog dana - i odatle im etiketa "ostaci". Pošto uvek pravim neko neutralno testo za palačinke, one mogu biti podjednako dobre i slane i slatke u zavisnosti od toga šta u njih stavljate ;)

Podelite na društvenim mrežama