Skoro sam na e-mail dobila primedbu ili kometar (kako god) da bih mogla objavljivati više recepata za testo tipa kiflice, pogačice i sl. Moram malo i da se pravdam zašto nemam više ovakvih recepata: sve što objavljujem ovde sama pravim, Zeka slika, a svi zajedno jedemo. Problem je moje slobodno vreme, jer ne mogu da postignem da napravim, napišem i objavim baš neki veliki broj recepata. Pišem ono što mislim da možda može biti i nekom drugom zanimljivo, a ono što možete biti sasvim sigurni to je da je sve što ovde čitate o spremanju hrane lično iskustvo - osim ako drugačije ne naglasim. Jedino iz tog razloga nemam više tekstova odn. recepata.

Evo prvog na temu slanog testa.

Sama priprema testa je jednostavna i brza, ako ne računam vreme koje je potrebno da testo odstoji pre pečenja. Mere su: koliko sira, toliko brašna i margarina, a soli po ukusu. Iako retko koristim margarin, to radim u ovom slučaju. Jedino što možete uraditi je da dodate kašiku masti margarinu. Zašto? Nekako mi se čini da ni margarin nije kao što je nekad bio i da testo sa margarinom bude tvrdo i suvo. Pretpostavljam da je to zbog smanjene količine masnoće. Kako god, pravili pogačice po receptu ili nešto eksperimentisali, mere su sledeće:

  • 250 g brašna,
  • 250 g sitnog sira,
  • 250 g margarina (ili masti),
  • 1 kašikica soli (ako je sir neslan, ako je slan, dovoljno je i 1/2 kašikice).

Napomena: ako pravite za veće društvo, duplirajte ili utrostručite meru jer ove pogačice nestaju brzinom svetlosti.

pogacice sa sirom1

U odgovarajuću posudu za mešenje, rukama izmrvite margarin u brašnu. Margarin se mora što bolje izmešati sa brašnom, ali nemojte da ga topite, jer ćete ga onda jako teško ravnomerno umešati. U to dodajte sitni, nemasni tzv. "švapski" sir. Sve zajedno dobro izmesite.

U čemu je "kvaka" sa ovim receptom?

Važno je da ovo testo mora da odstoji najmanje jedan sat u frižideru, odnosno da se ohladi i stegne. Najbolje rezultate daje ako ga napravite dan ranije. Ako ih pečete odmah pogačice neće narasti. Možete da napravite i veću količinu testa, koju možete držati u zamrzivaču, a odmrzavati kasnije po potrebi, premesiti i praviti pogačice. Poenta je da testo treba malo da fermentiše kako bi bolje naraslo prilikom pečenja.

Druga važna stvar je da ne dodajete ništa više od onog što sam napisala. Ako vam se učini da je testo suviše mekano i da se lepi - nema veze, kad odstoji i kad se ohladi moći ćete ga bolje umestiti, odn. premesiti. Zato ovo testo i treba praviti u nekoj posudi, a ne na dasci za mešenje. Ako dodate brašna više nego što treba, dobićete kamenčiće umesto pogačica.

pogacice sa sirom4

Dobro rashlađeno testo razvijte na debljinu između 0,5 i 1 cm. Vadite pogačice čašicom ili modlom prečnika otprilike 2-3 cm, ne treba da budu velike. Pogačice ređajte u tepsiju. Od gore ih možete premazati umućenim jajetom i posuti mlevenim biberom, kimom, susamom... čime volite.

Tepsiju sa pogačicama stavite u zagrejanu rernu na 220ºC. Pecite ih dvadesetak minuta, odnosno dok lepo ne porumene.

Kao što možete videti na slikama, presne pogačice su duplo tanje od onih pečenih, iako nema kvasca u njima. To je rezultat odstojavanja testa u frižideru. Ako mi ne verujete vi probajte!

pogacice sa sirom 2

pogacice sa sirom 8

pogacice sa sirom 6

Podelite na društvenim mrežama