Svi znamo (ili bismo barem trebali da znamo) da je statistika tačan skup netačnih podataka. Ili u prevodu na sarmu, svi je jedemo u proseku, ali neko više meso, a neko samo kupus.

Ne volim ja bas kuvani kupus, ali podvarak nije kuvani nego pečeni kupus, što znači kada se lepo ukrčka, još ako mu se doda ono na početku pomenuto meso (za popravljanje proseka), onda jelo uopšte nije loše. Šta više, odlično je.

Potrebni sastojci:

  • 1 dimljena butkica (ili neko drugo dimljeno meso, oko 1 kg),
  • 2 kg ribanog kiselog kupusa,
  • 1 kašika masti,
  • par listova lovora,
  • biber i ljuta paprika po ukusu.

Napomena:

Ako mislite da sam zaboravila da napišem crni luk, nisam. Ne stavljam crni luk u podvarak. Ne dodajem ni so jer je sve i više nego dovoljno slano. Kiseli kupus probajte, ako je previše kiseo ili slan obavezno ga isperite mlakom vodom.

podvarak 5

Priprema:

Dimljenu butkicu, ili neko drugo dimljeno meso koje vam je na raspolaganju, skuvajte. Naravno da je najbrže i najjednostavnije je da to uradite u ekspres loncu. Vodu u kojoj ste kuvali meso nemojte baciti. Sačuvajte je za ovaj recept odnosno podvarak, a u ostatku možete skuvati pasulj ili je stavite u zamrzivač za neki drugi put.

Kiseli kupus stavite u namašćenu vatrostalnu posudu ili duboku tepsiju. Po ukusu dodajte lovorov list, biber i ljutu papriku. Sve prelijte vodom u kojoj ste kuvali dimljeno meso i promešajte. Vode treba da bude otprilike upola manje nego kupusa.

Kiseli kupus stavite u rernu koju ste uključili na 180-200°C. Pecite najmanje 2 sata, mereći vreme od kada se rerna ugrejala ili dok kupus ne porumeni. Kupus je uvek bolji kada se dugo i lagano krčka, ali procenite sami po vašem ukusu.

Dok se kupus peče iz prohlađenog skuvanog mesa izvadite kosti i skinite kožu. Pred kraj pečenja u kupus dodajte i meso da da se malo zapeče, a možete ga i posebno servirati - opet sve po ukusu i želji.

podvarak 2

podvarak 7

podvarak 9

podvarak 15

Podelite na društvenim mrežama