Da li ste čuli o Raši iz Rumenke i njegovim kuvarskim drvenim mozaik ili lameliranim daskama za sečenje i pripremu hrane. A da li ste čuli za čoveka koji je, u našoj zemlji, jedan od retkih gratitelja električnih gitara i bas gitara? I znate li uopšte ko je Radovan Ploughman Jovičić?! I kakva je sad pa veza između kuvarskih dasaka i gitara?

"Dao sam sebi brend Ploughman, što na engleskom znači "orač", mislim da je zgodno zbog naših prostora, a i sam sistem rada je naporan. Rad sa drvetom i instrumentima nije naporan toliko, već je rad sa ljudima naporan kao orački..."  Izvor: O radio

ploughman11

Kada se priča o kuvarskim daskama znam da su mnogi u nedoumici: Da li su zdravije, bolje, trajnije drvene ili plastične daske? Ima mnogo oprečnih, različitih mišljenja, ali bez obzira na sve teorije u korist jednih ili drugih, ja sam ipak više za prirodni materijal, odnosno drvo. U korist tog mog stava (i ne samo mog) su i istraživanja koja kažu da je drveni pribor zdraviji u odnosu na onaj napravljen od čelika ili plastike, jer drvo ima prirodnu otpornost koja uništava bakterije na njegovoj površini, dok se na drugim materijalima bakterije nesmetano razvijaju. Osim toga, obratite pažnju u kulinarskim emisijama na TV-u na kakvim daskama seku profesionalni kuvari.

A šta kaže Raša o tome kako nastaju daske?

Tekstura drveta je poprečna, gledano na radnu površinu daske. Ona je sastavljena iz kockica drveta 45mm x 45mm x 45mm (ova poslednja mera se menja u odnosu na debljinu daske). To je mnogo stabilnija, trajnija i dugovečnija daska u odnosu na lameliranu, a da ne govorimo o dasci iz jednog komada. Tako okrenuta (sunđerasta) tekstura ima osobinu da "zatvara" urez (ogrebotinu) posle prolaska noža. Mnogo su manja oštecenja pri radu. Kao pokazatelj ovoga je vekovna tradicija da se u mozik sistemu izrađuju drveni mesarski panjevi, koji trpe ekstremna opterećenja, a još uvek mogu da se pronađu još upotrebljivi komadi, stariji i od stotinak godina.

ploughman daske 6

ploughman daske 11

ploughman daske 13

Ove drvene daske su impregnirane sredstvom sertifikovanim za kontakt sa hranom. Svaki kupac dobija kopiju sertifikata. A postoji i mogućnost izrade dasaka po vašoj želji i meri. Mislim da je ovo jedna od ključnih stvari, jer možete imati unikatnu i samo vama prilagođenu dasku.

Posle upotrebe, dasku treba oprati čistom vodom i krpom, ali nikako ne znači da je treba natapati u vodi i ribati deterdžentom ili sapunom. Ništa više i grublje od onoga kako biste prali svoje ruke ili lice. Da biste dasku duže vreme očuvali, treba da je mažete parafinskim uljem.

Sve detalje, kontakt i druge informacije možete dobiti preko njegovog fejsbuk profila

E-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Telefon: 065 9259 003

noz daska

I da se vratim na one na početku pomenute gitare, od kojih je, u stvari cela ova moja priča i počela. Kada imate u kući momke i "momka" koji sviraju i znaju da sviraju gitare, onda morate i sami da znate nešto o njima. Barem nešto malo. Znam da je za priču o gitarama potreban i zvuk i dodir, ali za sve to morate ili imati tu privilegiju kao ja da ih slušate kod kuće, ili da poslušate na youtube ili još bolje da odete na neki od koncerata muzičara koji sviraju na tim gitarama i da ih uživo čujete. A nije da samo Zečevi sviraju na njegovim gitarama, sviraju i Milovan Đuđić Jimi, Neša Nikolić, Karlo Janović, a i čuveni Žika Jelić svira jednu od Rašinih lapstil gitara.

zeka ploughman
Ovo iznad nije Radovan, nego srećni Zeka u gitarskom carstvu :D

lapsteal

jimi

ploughman bas

Fotografije:Miroslav Zec,  Dunja Đuđić, O Radio

I za kraj da ponovim, detaljnije informacije možete dobiti preko njegovog fejsbuk profila Radovan Ploughman Jovičić

E-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli.

Telefon: 065 9259 003

Podelite na društvenim mrežama