Pljeskavice od šarana pečene u rerni ili kao što sam ranije napisala i što stalno spominjem, pljeskavice od ribe su za mene jedan od najzahtevnijih i najskupljih recepata. Skupih u smislu vremena i strpljenja koje treba da utrošite na njihovu pripremu, ali krajnji rezultat opravdava sav uloženi trud, vreme i novac.

Potrebni sastojci:

  • 1 kg šaranskih šnicli,
  • 1 manji crni luk,
  • 1 čen belog luka,
  • malo tucane ljute paprike,
  • so i biber
  • 1-2 kašike prezle,
  • par kašika ulja.

Napomena:

Ako kupujete celu ribu, što je veći šaran, veće su i kosti i biće vam lakše da ga otkostite. Ako kupujete šnicle, birajte što veće "potkovice" kako biste lakše izvadili sve kosti.

Priprema:

Ribu posolite i pobiberite i zapecite u tiganju po 2 minuta sa svake strane, ili u tepsiju u rerni ugrejanoj na najviše nekih pet minuta ili koliko je potrebno da riba smao pobeli. Zašto to raditi? Zato što je lakše izvaditi kosti kada se meso i masnoća riba malo otpuste. Ako želite možete vaditi kosti i iz presne ribe, ali to će biti mnogo teže. Ako mi ne verujete, probajte i jednu i drugu varijantu pa odaberite ono što je za vas jednostavnije.

Zapečenu ribu stavite na veliku dasku i polako nožem, prstima ili pincetom izvadite sve kosti.

Otkošćeno meso ribe, zajedno sa kožom i masnoćom, i zajedno sa crnim i belim lukom, sameljite ili na mašini za meso ili u blenderu.

pljeskavice od sarana

pljeskavice od sarana 4

U samlevenog šarana dodajte so, biber i tucanu ljutu ili slatku papriku. Sve dobro izmešajte, ruke mažite uljem vadite loptice smeše i formirajte pljeskavice. Bitno da vam ruke budu masne kako bi pljeskavice bile masne spolja i kako se ne bi lepile za dlanove. Napravljene pljeskavice uvaljate u prezlu i slažite na tepsiju obloženu papirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 250C desetak minuta ili dok ne porumene.

Ako pečete manju količinu ribe i ako vam je jednostavnije da ih pržite u tiganju, onda ih pržite po 4-5 minuta sa svake strane.

Pečene šaranske pljeskavice poslužite uz prilog i salatu po izboru.

pljeskavice od sarana 5

pljeskavice od sarana 9

pljeskavice od sarana 12

fish burger

Podelite na društvenim mrežama