Pljeskavice od ribe su, bar za mene, jedan od najzahtevnijih i najskupljih recepata. Kada to kažem ne mislim samo na cenu ribe, nego na vreme utrošeno na pripremu ovog jela. Po sistemu "što dobiješ na mostu, izgubiš na ćupriji" i obratno, kupovinom već otkošćenih fileta ribe uštedećete mnogo na vremenu, ali ćete za to platiti višu cenu. Suprotno od toga, ako kupite jeftiniju ribu, potrošićete mnogo više vremena na pripremu pljeskavica.

Dobro, a koju i kakvu ribu onda koristiti?

U zavisnosti od toga da li volite rečnu ili morsku ribu, odaberite sami. Što se mene tiče, radije biram rečnu ribu, jer mogu da je kupim svežu. Ako koristite smrznutu ribu, pre upotrebe je ostavite da se odmrzne u posoljenoj hladnoj vodi. Otprilike na jednu litru vode stavite šaku krupne morske soli. Nakon odmrzavanja, posušite je papirnim ubrusom i pripremajte je isto kao i svežu.

Nije pravilo, ali obično se za pljeskavice koristi tzv. bela ili sitna "korov" riba. Problem je što je ovakva riba puna kostiju i vreme utrošeno na njenu pripremu je najduže. Malo skuplja, ali brža varijanta je da kupite veće komade ribe kao što su šaran, som ili tolstolobik. Najbrže i najskuplje je, kao što sam već pomenula, da kupite otkošćene komade ribe, tj. filete, kao što su losos ili pastrmka.

Kod sitnije ribe (oko 100-200 g po komadu) skidajte peraja i vadite samo velike kosti - rebra i kičmu. Sitne koščice će se samleti i kasnije ispeći i neće se osetiti.

Kada je u pitanju veća riba (sve preko 1 kg), kao što su npr. šaran ili tolstolobik, osim peraja, kičme i rebara, po mogućnosti izvadite i sve one poprečne sitnije kosti, jer iako samlevene i pečene one će ostati kao krckavi komadići koji se grickaju u pljeskavicama.

riba som

Još jedna bitna stvar, kada koristite veću ribu, to znači i da je ona starija, a to opet znači da joj je koža žilavija, što posebno važi za soma. Ako nožem ne možete lako da presečete kožu, onda je skinite sa mesa, jer će se ona i teško samleti.

To su neke osnovne stvari koje bi svako trebao da zna pre nego što se upusti u avanturu zvanu riblje pljeskavice.

U ovom slučaju i što se mene tiče za pljeskavice je najbolji izbor dunavski som. Treba mu izvaditi samo velike kosti kičme, a i inače som spada u meni omiljene ribe.

Sastojci:

  • 500 g svežeg soma sa kostima (ili neke druge ribe po vašem izboru),
  • 20 g dimljene slanine otprilike (jedan manji režanj),
  • 1 manji crni luk,
  • 1 čen belog luka,
  • 1 kašikica soli,
  • 1 kašikica tucane ljute paprike,
  • mleveni biber.

Napomena:

Ako ne jedete ili ne volite slaninu ili želite posne pljeskavice, onda izostavite dimljenu slaninu iz recepta, jer je ona ovde samo kao začin zbog mirisa dima. Umesto dimljene slanine možete koristiti ili zameniti deo sveže dimljenom ribom.

Priprema:

Kada ste ribi izvadili kosti, meso isecite na krupnije kocke i zajedno sa slaninom, crnim i belim lukom sameljite u mašini za meso ili u blenderu. U mlevenu ribu dodajte so, biber i papriku. Rukom dobro umesite, vadite loptice, od njih pravite pljeskavice i  uvaljajte ih u prezlu.

Pljeskavice od ribe pecite na srednjoj temperaturi, u tiganju na masnoći, po 4-5 minuta sa svake strane. Ako pravite veću količinu pljeskavica, onda je bolje da ih pečete u namašćenoj tepsiji u rerni, jer je jednostavnije, nećete isprskati šporet i manje će se osetiti miris pržene ribe.

Pečene pljeskavice poslužite uz krompir salatu sa crnim lukom i sosom od rena.

U ovom slučaju, sos od rena je sveži narendani ren pomešan sa kiselom pavlakom.

pljeskavice od soma

riblje pljeskavice

somovske pljeskavice6

riblje pljeskavice i sos od rena

Podelite na društvenim mrežama