Pita, gibanica ili burek od gotovih kora, sa tikvicama i sirom, pravi se slično kao i obična domaća gibanica ili pita zeljanica. Odlična za sve one, kao što sam i ja, kojima su tikvice odličan dodatak svakom jelu.

Potrebni sastojci:

  • 500 g tankih kora,
  • 500 g narendanih tikvica,
  • 300 g neslanog sitnog, krem ili belog sira u kriškama,
  • 100 g feta sira,
  • 2 jajeta,
  • 1 kašika pesta,
  • so biber
  • oko 1,5 dl ulja.

Priprema:

Narendane tikvice posolite i ostavite ih u činiji da puste vodu i omekšaju.

Kore prebrojte i podelite na 2 dela. Jednu polovinu testa podelite još na pola (treba da podelite kore na 1/2 i 2/4). Zašto tako, a ne na 3 jednaka dela? Zato što pita treba da ima deblju donju koru, u sredinu ne treba staviti mnogo da kore ne bi bile previše gnjecave, a od gore isto treba manje kora jer se deo donjih kora preklapa od gore.

Omekšale tikvice dobro iscedite i pomešajte sa sirom i jajima. Kada tikvice ocedite od vode ostaće vam otprilike malo veća šaka tikvica, odnosno mnogo manje nego što vam se to na prvi pogled može učiniti. U mešavinu sira i tikvica dodajte pesto od bosiljka, so i biber. Pre nego što posolite smesu, probajte je i solite vodeći računa o tome da je feta sir veoma slan.

Kalup ili veću okruglu šerpu premažite uljem. Ređajte po jednu koru i svaku koru premažite uljem, za šta vam je najjednostavnije da koristite četkicu ili pera za premazivanje. Krajevi kora treba da vire izvan kalupa.Zašto tako permazivati svaku koru? Zato što ćete tako imati krckavu koricu nalik lisnatom testu.

Kada potrošite tu prvu polovinu kora, stavite i prvu polovinu fila od tikvica i sira.

Za srednji deo, zgužvajte prvu četvrtinu preostalih kora, takođe premazanih uljem. Preko kora stavite drugu polovinu fila i zatim ređajte i poslednju 1/4 kora i svako kuru naravno opet premazujte uljem. Kada poređate sve kore, na kraju preklopite preko sredine krajeve kora koji su virili i sve još jednom dobro premažite uljem. Od gore sve pospite sa dosta (ili po ukusu) mlevenog bibera.

Rernu uključite da se greje na 220°C.

Napravljenu pitu stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 30-40 minuta ili dok kore ne porumene, što zavisi i od temperature rerne (a svi znamo da svaka rerna radi drugačije, odnosno ima različitu osetljivost termostata).

Pečenu pitu od gotovih kora, tikvica i sira izručite na dasku za sečenje, isecite na komade kao burek, i poslužite uz salatu po želji.

pita sa tikvicama i sirom

pita sa tikvicama i sirom

pita sa tikvicama i sirom

pita sa tikvicama i sirom

Podelite na društvenim mrežama