Pire krompir sa kupusom ili tradicionalno Irsko jelo Colcannon, odnosno kolkenon. Iako nisam Irkinja, ne smeta mi da napravim, i pojedem, jelo koje može biti i vojvođansko, jer ne sadrži ništa što kod nas ne raste. Uzgred, odlično je kao prilog uz meso ili ribu.

Sastojci:

  • 4 veća krompira,
  • 1 manja glavica svežeg kupusa (ili kelja),
  • 100 g putera,
  • 3-4 mlada crna luka,
  • so i biber.

Napomena:

Navedene mere bi trebale da budu dovoljne za 4 osobe, ali vi prilagodite količinu broju i apetitu onih kojim kuvate. Ako ne volite kupus, kelj, raštan ili zelje su takođe odlični sa krompirom, tako da birajte šta vama od toga najviše odgovara. Tradicionalno se ovo jelo pravi sa dosta putera, a može se dodati i pečena slanina, ali vi ako želite vegansko jelo koristite ulje.

Priprema:

Sveži kupus isecite na tanke rezance, posolite ga, izgnječite rukom i ostavite da ispusti vodu. Neki kupus ima više, neki manje vode, zbog toga ovaj korak kako biste ga što brže ispržili i kako ne bi razvodnio krompir.

Krompir skuvajte kao što ga i inače kuvate za pire krompir. Neko kuva u ljusci, kuvanog oljušti i pasira onom "praistorijskom" spravom, neko ga kuva u kockicama ocedi i kuvanog izgnječi gnječilicom za krompir,... kako god da vama odgovara. Neko bi verovatno napravio i pire krompir iz kesice, ali to već ne bih da komentarišem. Ukusi su različiti.

Dok se krompir kuva, kupus ocedite i u drugoj šerpi ga propržite na puteru. Pržite ga dok ne povene i malo omekša. Kupus kada posolite i iscedite, on je već mekan i nema potrebe da ga dugo kuvate, svakako treba da ostane malo krckav.

U omekšali kupus dodajte izgnječeni krompir, veći deo putera i promešajte. U sredini napravite malo udubljenje, tu sipajte ostatak otopljenog putera i sve pospite iseckanim mladim lukom.

Kolkenon poslužite kao samostalni obrok ili, kao što rekoh na početku, prilog uz meso ili ribu.

kolkenon 2

kolkenon 10

Podelite na društvenim mrežama