Obožavam piletinu. Prvo, vrlo brzo može da se pripremi. Dovoljno je da je pečete, ili kuvate nekih 10-15 minuta da biste imali bezbednu i dovoljno termički obrađenu hranu na stolu. Kad je piletina u pitanju, uvek se plašim da ne "pokupimo" neku salmonelu, zato se uvek trudim da je dovoljno dugo pripremam, ali opet i dovoljno kratko da kao rezultat ne bih dobila neko sasušeno i suvo meso.

Za 1 kg bataka potrebno je sledeće:

Marinada od meda:

  • 2 kašike senfa,
  • 1 kašika meda,
  • 4 kašike maslinovog ulja,
  • 1 kašika medovače rakije (ili neke druge domaće voćne rakije),
  • biber, ruzmarin i ljuta tucana paprika po ukusu.

Svi sastojke dobro izmešajte. Batake posolite i zasecite ih da mogu malo da se razvuku (a i brže će se ispeći), premažite ih pripremljenim sosom i ostavite da malo odstoje u marinadi. Najbolje je ako ih uveče pripremite za sutradan, biće ukusniji, ali nije obavezno.

Batake poređajte u tepsiju i stavite ih u rernu zagrejanu na 200ºC. Pecite ih otprilike oko sat do sat i po vremena (zavisi i od veličine bataka) dok ne dobiju lepu rumenu boju i sa jedne i sa druge strane i dok kožurica ne postane krckava. Možete ih okretati u toku pečenja, ali i ne morate. Bitno je da ih ne pečete na visokoj temperaturi, da med ne izgori.

Podelite na društvenim mrežama