Kod mene na terasi, sezona bosiljka je u punom jeku, što znači da je pesto i bosiljak jedan od aktuelnih sastojaka u hrani koju spremam.  Ovog puta nešto vrlo jednostavno, lako za pripremu i nešto što ne zahteva mnogo vremena.

Količinu namirnica prilagodite sebi i broju osoba za koje spremate.

Sastojci za 2 osobe:

  • 1 pileće belo meso oko 400 g isečeno na tanje šnicle,
  • Za svaku šniclu po 1 kašikica pesta i 1 suvi paradajz,
  • ulje za premazivanje mesa,
  • so i biber.

Priprema:

Svako parče mesa posolite i pobiberite i premažite kašikicom pesta, ili stavite par listova svežeg bosiljka. Na svako parče mesa stavite i naseckani suvi paradajz (jedan suvi paradajz je dovoljan za dva parčeta mesa, jer ima dosta jak miris i ukus). Umesto suvog možete koristiti i sveži paradajz, ali iz njega treba da ocedite tečnost, jer meso treba da se peče, a ne da se kuva.

Svaku ovako pripremljenu šniclu pilećeg belog mesa, zamotajte u rolnicu zakačite čačkalicom i premažite uljem. Rolnice sa pestom možete peći i na roštilju (ako imate roštilj) ili u tiganju, ili u rerni. Ako pečete na roštilju ili tiganju, vodite računa da vatra ne bude prejaka da se meso spolja ne bi prepeklo, a da unutra ostane presno.

pilece rolnice sa pestom2

Kao što sam već više puta rekla, sve što može da se peče u rerni - pečem u rerni. :)

Da ne ispadne da se previše bahatim potrošnjom električne energije zbog čestog pečenja u rerni, nikad ne pečem dve šnicle ili neku manju količinu mesa ili povrća. Kada kuvate za porodicu od četiri ili više članova, rerna može da vam uštedi mnogo vremena i truda.

Kako sam pekla pileće rolnice: u jednu manju tepsiju sam stavila mesne rolnice, a u drugu mlade krompiriće. Stavila sam ih jednu pored druge u rernu zagrejanu na 220°C i pekla nekih 15 minuta dok sve nije lepo porumenelo.

Napomena: mlade krompiriće uvek prvo kuvam u slanoj vodi, ali toliko da budu samo do pola skuvani. Tako se brže ispeku i budu savršeno krckavi spolja.

Ako pečete presan krompir u rerni, u zavisnosti od toga da li je iseckan kao pomfrit  ili u komadu, pečenja morate produžiti na nekih 30 minuta. Za krupniji krompir možda čak i duže.

Podelite na društvenim mrežama