U toku proleća i leta, kada je vreme lepo i toplo, nikako nisam raspoložena da to lepo vreme provodim u kuhinji za šporetom. Mada kad bolje razmislim, nikad i nisam raspoložena da provodim mnogo vremena pored šporeta (što se i ovde vidi po učestalosti novih recepata). Svakako da je najjednostavnije, najbrže i najlakše, nebitno da li je leto ili ne, praviti salate od svežeg povrća ili voća, a meni to i najviše prija kada je toplo - pogotovo paradajz. Ali ako već nešto treba da kuvam, onda se trudim da to bude što brže i jednostavnije.

Za nekog kao što sam ja, tj. za nekog ko ne spada u one ljude koji vole da jedu krvavo i presno meso, piletina je najbolji izbor za brzu pripremu. Pileće belo meso, kada se iseče na manje komade, može da se ispeče veoma brzo, iako to brzo mora da bude dovoljno dugo tretiranje visokom temperaturom, kako bi se uništile sve one male, golim okom nevidljive "živuljke", koje mogu da žive u mesu, pogotovo kada je toplo.

piletina suvi paradajz6

U zavisnosti od broja osoba za koje kuvate, prilagodite količinu namirnica,  jedino treba da vodite računa da ne preterate sa suvim paradajzom zbog njegove jake arome:

  • 1 pileće belo meso - oko 400g
  • 300 g krompira,
  • 1 sveža ljuta paprika,
  • 4 suva paradajza,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • biber, so,bosiljak.

Krompir (ako ima mladog krompira, još bolje) prvo stavite da se kuva u slanoj vodi, jer se on kuvan dodaje u tiganj sa mesom.

Dok se krompir kuva, pripremite ostale sastojke: isecite piletinu na kocke, a sušeni paradajz i ljutu papriku iseckajte još sitnije. Kuvan krompir stavite da se ocedi od vode u kojoj se kuvao.

piletina suvi paradajz1

U tiganj stavite ulje i puter da se zagreju. Kad već spominjem ulje, ima još jedna sitnica: ako koristite sušeni paradajz konzerviran u ulju, možete dodati vrlo malo i tog ulja pred kraj pečenja, ali vodite računa koliko ga stavljate jer je ono veoma aromatično (možete ga koristiti i kao začin u nekim drugim jelima, ili za salate).

U zagrejan tiganj ubacite meso i propržite ga sa svih strana da porumeni. Zatim dodajte papriku, paradajz, kuvani krompir i sve začine, uključujući i so po ukusu. Sve se dobro, ali pažljivo promeša i proprži se na jakoj vatri još nekih 4-5 minuta, dok sve ne dobije lepu boju. Ako volite rešiji krompir njega možete posebno ispeći, ili ga ostaviti samo tako skuvanog, ili napraviti pire od njega... ili na kraju krajeva i ne morate dadavati krompir u ovo jelo.

Pošto je bilo mladih krompirića kada sam ovo kuvala, savršeno su mi išli u ovo jelo, iako znam da krompir ne bi trebalo jesti uz meso, a to je moje prokletstvo - volim da jedem baš ono što ne treba...

Podelite na društvenim mrežama