U originalni italijanski recept za pesto sos idu sledeći sastojci (radi informacije onima koji mogu da nabave sve potrebne sastojke):  2 šolje svežeg bosiljka, pola šolje ribanog parmezana, pola šolje maslinovog ulja, 1/3 šolje pinjola (semenki šišarke), 2-3 čena belog luka, sveži mleveni biber i so po ukusu.

Ovo je moja podvarijanta sa sastojcima koji mogu da se kupe na svakoj gradskoj pijaci:

Pošto su jedan od glavnih sastojaka originalnog recepta pinjole, a koje kod nas na pijacama ne mogu da kupim (tačnije nikad nisam ni videla da ih je bilo), kao zamena može da se koristi ili suncokret ili badem, a ja koristim njihovu kombinaciju. I još nešto, ne stavljam beli luk, jer stajanjem beli luk sasvim promeni miris i ukus, njega možete po želji dodavati u jelo koje spremate sa ovim sosom.

bosiljak_suncokret

Na dva struka svežeg bosiljka (nikad nisam merila koliko je to teško, važno je da imaju dosta lišća), tačnije samo listove koji se pokidaju (stabljike bosiljka možete osušiti i u nekoj prilici iskoristiti kao "žicu" za ražnjiće, daće im fenomenalnu aromu), stavim nekih 50 gr suncokreta i isto toliko probarenih i oguljenih badema.

U "seckalici" sameljete sve sastojke, postepeno dodavajući lišće bosiljka (koje svakako ne možete sve odjednom spakovati u seckalicu), uz dodavanje nekih pola šolje (oko 1.5 dl) maslinovog ulja.

Kad ste sve dobro usitnili, dodajte narendani parmezan (ako nemate parmezan, možete koristiti i neki tvrdi, suvi kravlji ili ovčiji sir, mada specifični miris i ukus parmezana ne može ništa da zameni), biber i so po ukusu. Sve još jednom dobro promešajte, sipajte u teglicu koju treba dobro zatvoriti.

pesto_sos

Ovako spremljen sos može da se čuva u frižideru otprilike desetak dana najduže. Trebalo bi ga potrošiti u tom roku, jer će se u suprotnom pokvariti odn. ubuđati (pogotovo ako nema dovoljno ulja). Govorim iz iskustva jer sam sve probala i proverila više puta, pošto sam htela da sačuvam malo ovog sosa i za duže vreme, za zimu kada nema svežeg bosiljka.

Za zimsku varijantu, sada smrzavam sveže listove bosiljka (fino složene i spakovane u kesicu), koji kasnije po potrebi mogu da se iskoriste - za kuvanje, salatu ili pesto.

Podelite na društvenim mrežama