Jedan od načina konzerviranja višanja za zimu jeste i pekmez. Naravno da je najjednostavnije spakovati sveže višnje u zamrzivač, ali ako imate svoje drvo višnje, ako ih imate mnogo i ako ne morate da ih kupujete na pijaci, onda možete da pravite od njih šta vam se prohte. Eto, tako i ja, po sistemu: ima se može se, a ni ideja ne nedostaje.

Jedini problem kod kuvanja ovakvog džema ili pekmeza je što višnje i paprika ne sazrevaju u isto vreme. Zbog toga u ovom receptu nisam koristila svežu papriku nego suvu, mlevenu. Svakako da svež habanero ima lepši i drugačiji miris i ukus, ali pošto do moje sveže paprike treba da se načekam, suva mlevena je odlična zamena. A ako želite da pravite ljuti pekmez za svežom ljutom paprikom, onda to možete uraditi sa nekim drugim voćem koje sazreva u vreme kada i paprika ili da napravite čili marmeladu sa pomorandžom (narandži, limuna i ostalog južnog voća uvek ima na pijacama).

Šta je potrebno za ljuti pekmez od višanja:

  • 2 kg višanja,
  • 500 g šećera,
  • 1 kašikica suve mlevene habanero paprike,
  • na vrh noža soli.

visnje drvo

Napomena:

Princip kuvanja ljutog pekmeza je isti kao i za kuvanje pekmeza od šljiva ili za kuvanje običnog pekmeza od višanja. Razlika je u ljutini i smanjenoj količini šećera. U ovoj ljutoj varijanti ima manje šećera, kako bi pekmez bio manje sladak.

Priprema:

U široku šerpu stavite višnje i pospite ih šećerom. Sve dobro izmešajte, izgnječite rukama i ostavite poklopljeno par sati ili koliko je potrebno da se šećer istopi u soku koji su višnje pustile.

Kada se šećer otopi stavite šerpu na šporet i prvo zagrevajte na jačoj temperaturi uz stalno mešanje. Kada "pekmez u najavi" provri, smanjite temperaturu toliko da višnje krčkaju, a da ne prskaju okolo po šporetu. Dodajte mrvicu soli i kašikicu (ili po ukusu) suve mlevene ljute paprike.

U ovom slučaju je to habanero čili paprika koja ima specifičan miris (osim što je mnogo ljuta). Poenta je da ako želite baš taj karakterističan miris i u pekmezu, morate staviti i dosta paprike, a samim tim i pekmez postaje ljući. Druga stvar je, kao što rekoh, razlika u sezoni sazrevanja i što u vreme sazrevanja višanja, na terasi (a ni u bašti) nemam zrelih habanero paprika tako da se moram snalaziti, odnosno koristiti prošlogodišnje zalihe suve paprike.

habanero zeleni 19

habanero 10

habanero visnje

Kuvajte pekmez na tihoj vatri, uz povremeno mešanje, vodeći računa da pekmez ne prska i da ne zagori. Pekmez je dovoljno kuvan, kada sipate kašikicu pekmeza na tanjir i kada napravite trag, on treba da ostane.

Dok se pekmez kuva, operite staklene teglice, stavite ih u tepsiju i sve zajedno u rernu. Zagrevajte ih na 150°C i neka stoje u rerni dok se pekmez ne skuva. Nemojte hladne teglice stavljati u vrelu rernu da staklo ne pukne. Moja preporuka je da koristite male tegle, jer u ovom receptu nema konzervansa, tako da kada ih otvorite brzoih i potrošite. U zavisnosti od toga koliko ga zaljutite, ovaj pekmez može i veoma polako i po malo da se troši.

Kada se pekmez skuva, sipajte ga u pripremljene vrele tegle. Sve dobro zatvorite celofanom i ostavite preko noći "pretrpane" ispod debelog ćebeta da se lagano hlade.

Gotov pekmez koristite po želji i potrebama, kao namaz na hleb, palačinke ili kao dodatak nedeljnom sosu od višanja uz kuvano meso,... mada dobar je i onako samo na kašikicu, kad vam padne šećer ;)

dzem od visanja sa habanero paprikom 3

dzem od visanja sa habanero paprikom 2

pinterest visnja pekmez

Podelite na društvenim mrežama