Pekmeze kuvam uglavnom na isti način. Milslim,... kada uopšte kuvam pekmez. Kod nas u porodici baš i nemamo neku naviku da jedemo ni pekmez, niti slatko, ali eto ponekad, "izreskiram" se da skuvam po jednu - dve tegle nekog pekmeza. Više od toga i ne pojedemo, a i to malo nam se razvlači.

Nego, kako se pravi pekmez od višanja? Mogla bih da kažem - pravi se kao i svaki drugi pekmez (bio on npr. od kajsija, šljiva ili ploda zove)

Sastojci:

Na 1 kg višanja potrebno je oko 300 g šećera ili drugačije rečeno - količina šećera je 1/3 težine voća. Naravno to je mera koja meni odgovara, jer na taj način pekmez ne bude preterano sladak, pogotovo ovaj od višanja ili kajsija koji su osvežavajuće kiselkasti. Ako volite slađe pekmeze, vi možete dodati još malo šećera, ali ne više od 1/2 težine voća.

visnje drvo

dzem-od-visanja2

Priprema:

Višnje operite i izvadite im koštice. Očišćene višnje stavite u odgovarajuću šerpu, pošećerite izgnječite rukama i ostavite pokrivene pamučnom krpom da prenoće.

Šerpu sa višnjama stavite na ringlu, uključite na najjače i mešajte dok ne provri, zatim smanjite temperaturu i na laganoj vatri kuvajte dok se pekmez ne zgusne.

Takođe, ako želite malo da ubrzate proces, možete samleti višnje, pošećeriti ih i tako kuvati.

Kako god da pravite, skuvan pekmez rasporedite u tegle, zatvorite i ostavite da se ohladi.

Kada načnete teglu držite je u frižideru jer bez konzervanasa ne može dugo da stoji.

dzem-od-visanja

dzem od visanja sa habanero paprikom

Podelite na društvenim mrežama