Pekmez od šljiva i jabuka, jer ako volite pekmez od šljiva, ili možda ljuti pekmez od šljiva i čokolade, verujem da će i ovaj recept da vam se svidi.

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih šljiva (bez koštice),
  • 1 kg očišćenih jabuka (bez kore i koštica),
  • 100 g šećera,
  • 1 kašičica cimeta,
  • 1 kesica vanil šećera,
  • 1 čili papričica (habanero ili sl.).

Napomena:

Ovaj pekmez možete praviti i bez šećera ako koristite slatke jabuke.

Količinu šljiva prilagodite svojim potrebama, ako pekmez kuvate u mini pekari, tada količinu voća prilagodite uputstvu.

Količinu ljute paprike takođe prilagodite svom ukusu, ako ne volite ljuto ne morate je stavljati. Pekmez od šljiva i jabuka je dobar i ako nije ljut.

pekmez sljiva jabuka priprema

Priprema:

U posudu stavite prepolovljene šljive bez koštica, kao i očišćene jabuke isečene na kockice. Dodajte šećer i začine. Promešajte i izgnječite rukama. Ostavite barem pola sata da se šećer rastopi. Idealno bi bilo da pošećereno voće ostavite preko noći u frižideru i da od njih tek sutradan pravite pekmez.

Pekmez kuvajte u šerpi na srednjoj temperaturi uz redovno mešanje. U zavisnosti od sočnosti voća, pekmez je potrebno kuvati otprilike 1 sat. Dužina kuvanja najviše zavisi od sočnosti voća.

Skuvan pekmez sipajte u suve, čiste i zagrejane tegle, zatvorite celofanom i poklopcem i zamotajte u ćebe. Ostavite da se ušuškani pekmez, tako pretrpan, ohladi. Tegle posle otvaranja držite u frižideru jer zbog nedostatka konzervansa otvoren pekmez se brzo ukvari.

Volite pekmez od šljiva? Ne propustite da napravite taške sa pekmezom.

pekmez od sljiva i jabuka 6

pekmez od sljiva i jabuka pin

Podelite na društvenim mrežama