Ne spadam u one žene koje prave zimnicu, svu po redu. Ove godine sam prvi put rešila da napravim pekmez od šljiva i to iz razloga jer moja tetka Anđelka, koja me je redovno snabdevala svake godine, sada zbog svojih godina odn. starosti to više ne može da radi.

Nije to nikakva velika mudrost, jedino što pravljenje bilo koje vrste zimnice, zahteva vreme, a to je ono što meni svakog dana nedostaje - kad bi dan trajao bar 30 sati...

Da se vratim pekmezu, mere su sledeće:

Na 1 kg voća treba 300 g šećera.

Za 3 kg šljiva stavite 1 kg šećera ako volite slađi pekmez, a za moj ukus je dovoljno 600 g šećera na 3 kg voća (ili 200 g na 1 kg voća).

Kod ovakvih recepta, odnosno pekmeza i slatke zimnice, najbolje je da se uzdate u sopstveni ukus. Znam da mnogi prave i pekmez od šljiva bez šećera. Ali ne treba preterivati ni na taj način.

Pekmez mora da bude sladak da bi se zvao pekmezom. Ako ne volite ovakvu vrstu zimnice, najbolje je da sveže vože stavite u najlon vrećice i u zamrzivač. Tako ćete imati voće cele godine i nećete se mučiti kuvanjem i razmišljanjem o količini šećera u pekmezu. Sve je na kraju krajeva stvar ukusa, ali ovo je ipak recept za pekmez, a ne smrznute šljive.

pekmez-od-sljiva

pekmez-od-sljiva1

pekmez-od-sljiva2

Šljive se dobro operu, i očiste se od koštica. Očišćene šljive stavite u šerpu u kojoj ćete ih kuvati i dodajte šećer. Sve dobro promešajte i izgnječite šljive rukama, dok ne puste sok. Ostavite da odstoji tako par sati, najbolje je da ujutru pripremite, a uveče kuvate. Pekmez se kuva na srednjoj temeraturi, da ne bi previše prskao okolo. Da biste znali kada je gotov, morate praviti probe, odn. sipati u tanjirić kašiku pekmeza i kada povučete kašikom kroz njega mora daostane trag. Tada u vruće čiste tegle sipate vruć pekmez, zatvorite celofanom i ostavite "pretrpano" (pretrpavanje je da tegle stavite u ćebe i dobro ušuškate) da se sve polako hladi, nekih 24 sata, a to opet zavisi i koliko imate tegli.

pekmez od sljiva3

Napomena: po nekom originalnom receptu pred kraj kuvanja bi trebalo dodati malo konzervansa, ali ja to ne stavljam. Ne volim da koristim tu vrstu hemije. Ako ne stavljate konzervans, rok trajanja je znatno kraći, pogotovo kada se tegla otvori. Mislim da ovaj moj pekmez bez konzervansa ipak neće stići da se pokvari, jer od tri kile voća, dobila sam samo tri teglice.

I za kraj još jedna preporuka: pekmez od šljiva najbolje ide uz palačinke, a odličan je i kao doručak, namazan na parče hleba sa puterom, a tek šufnudle s makom i ovim pekmezom... moraću uskoro da ih pravim.

pekmez od sljiva4

Podelite na društvenim mrežama