Kombinacija mesa i voća nije toliko čudna pogotovo ako uparujete masnije meso kao što je npr. svinjski vrat i kiselkastu i oporu dunju (pogledajte i recept za krmenadle s jabukama).

Sastojci:

  • 4 tanka komada vrata,
  • 2 veće dunje,
  • 1 grančica sveže žalfije (ili nekoliko listova),
  • tucana ljuta paprika (po ukusu)
  • so, biber.

Napomena:

Žalfija je odličan začin za svinjsko meso, ako je pažljivo koristite. Nemojte preterivati sa dodavanjem ovog začina kako vam jelo ne bi dobilo ukus sirupa protiv kašlja. Ako ne volite žalfiju koristite začin koji vama najviše odgovara. Ako želite možete skinuti meso s kostiju, lepše i brže će se ispeći. U zavisnosti od kvaliteta i starosti mesa, ovo jelo možete pripremiti vrlo brzo ili ako je meso starije, onda ga dinstajte uz dodatak vode najmanje 30 minuta. I ovde važi pravilo da masnije meso bude mekše nakon dinstanja, jer se ono krčka u sopstvenoj masnoći.

Priprema:

Meso posolite i pobiberite. Zagrejte dublji tiganj, ili šerpu, u kojem možete peći bez dodatka masnoće. Meso zapecite sa obe strane na višoj temperaturi. Dodajte dunje, listiće žalfije, 1-2 kašike vode, poklopite i dinstajte na najnižoj temperaturi dok meso i dunje ne omekšaju (otprilike 15-20 minuta).

Poslužite toplo s prilogom po vašem izboru (pire krompir, pirinač, palenta,...).

svinjski vrat sa dunjama

svinjski vrat sa dunjama 5

Podelite na društvenim mrežama